U prirodi se  teško može sresti u slobodnoj: Zato iskoristite prirodne izvore kalcijuma U prirodi se  teško može sresti u slobodnoj: Zato iskoristite prirodne izvore kalcijuma
Umjesto suplemenata koji mogu da stvore još veće probleme, nutricionisti savjetuju što češće konzumiranje susama, kelja i suhih smokava jer obiluju ovim mineralom. Susam... U prirodi se  teško može sresti u slobodnoj: Zato iskoristite prirodne izvore kalcijuma

Umjesto suplemenata koji mogu da stvore još veće probleme, nutricionisti savjetuju što češće konzumiranje susama, kelja i suhih smokava jer obiluju ovim mineralom.

Susam

Vjerovali ili ne, sirove sjemenke susama sadrže čak sedam puta više kalcijuma od kravljeg mlijeka. Pored toga, obiluju bakrom, manganom, gvožđem, vitaminima E i B1, biljnim smolama i gorkim materijama koje mu daju prepoznatljiv miris.

Osim što je idealan za prevenciju osteoporoze, susam poboljšava varenje, sprečava zatvor, snižava holesterol, prevenira nastanak krvnih ugrušaka i ublažava kožna oboljelja.

Da bi se maksimalno iskoristili svi hranljivi sastojci, treba da se konzumira svježe samljeven, kao dodatak raznim jelima, naročito salatama. Od susama se pravi i odlična hranljiva i ljekovita pasta taan ili tahini koja se može naći u svim marketima i prodavnicama zdrave hrane.

Suhe smokve

Sušene smokve su omiljena ”zdrava grickalica”, ali većina ljudi ne zna da su one prava mala riznica kalcijuma, te da bi najviše trebalo da ih konzumiraju žene u menopauzi. Samo šaka ovih ukusnih plodova zadovoljava trećinu dnevnih potreba za kalcijumom.

Takođe, dobar su izvor kalijuma koji reguliše krvni pritisak, a obiluju i rastvorljivim vlaknima koja snižavaju holesterol i imaju i laksativno dejstvo, te se preporučuju osobama koje pate od hronične opstipacije. Visoka koncentracija glukoze i fruktoze u smokvi predstavlja zdraviju zamjenu za rafinisani bijeli šećer.

Kelj

Iz obilja hranljivih materija koje sadrži kelj, izdvaja se kalcijum, pa budući da je sezona tog povrća u toku, trebalo bi što češće da se nađe na meniju. Da bi se sačuvali svi fitonutritijenti najbolje je da se priprema na pari. Zahvaljujući organosumpornim jedinjenjima iz svog sastava, kelj je prirodni zaštitnik organizma od raka pluća, prostate, debelog crijeva, jajnika i dojke. Pored toga izvanredan je čistač organizma.

Badem

Ovo koštunjavo voće izuzetno je bogato mineralima koji su važni za zdravlje kostiju, kao što su kalcijum, magnezijum, mangan i fosfor, pa je od velike koristi u prevenciji osteoporoze. Poznato je da badem blagotvorno djeluje i na kardiovaskularni sistem, zahvaljujući visokom sadržaju mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E. Snižava holesterol i sprečava stvaranje naslaga na zidovima arterija, pomaže izgradnji kostiju, normalizuje krvni pritisak i rad srca.

Soja

Istraživanja su pokazala da vitamin K2, kojeg najviše ima u soji, ”lijepi” kalcijum za kosti i samim tim ih jača, pa postoje razni suplementi koji sadrže ovu dobitnu kombinaciju. Soja sadrži aminokiseline bogate sumporom koji, formirajući sulfate u urinu, ne dozvoljavaju kalcijumu da se reapsorbuje u krv i izbaci putem mokraće.

 

Pažljivo sa suplementima

Postoje razni lijekovi koji se koriste u terapiji osteoporoze, ali većina, nažalost, ima neželjene efekte. Stoga nije preporučljivo uzimati suplemente koji sadrže kalcijum bez prethodne konsultacije s ljekarom. Istraživanja su pokazala da uzimanje tableta kalcijuma pojačava opasnost od srčanog udara jer mineral iz tableta ne može da se apsorbuje, već se taloži u krvnim sudovima, srcu, mozgu, zglobovima i u svim organima.

U prirodi se kalcijum teško može sresti u slobodnoj, nevezanoj formi i uglavnom postoji kao kalcijum-karbonat (škriljac) od kojeg se prave suplementi. Da bi se poboljšala apsoprcija kalcijuma, u tablete se dodaje vitmin D, ali ni to nije dovoljno, jer se skoro polovina tog minerala taloži tamo gdje ne treba.

Izvor: Life Content

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0