Kako ne izgubiti fokus i koncentraciju ukoliko radite od kuće Kako ne izgubiti fokus i koncentraciju ukoliko radite od kuće
Bez obzira na to gde radite, uvek postoji mogućnost ometanja i odvraćanja pažnje. U kancelarijskom okruženju, razgovori sa kolegama ili nadređenima mogu poremetiti fokus.... Kako ne izgubiti fokus i koncentraciju ukoliko radite od kuće

Bez obzira na to gde radite, uvek postoji mogućnost ometanja i odvraćanja pažnje. U kancelarijskom okruženju, razgovori sa kolegama ili nadređenima mogu poremetiti fokus. Sa druge strane, rad kod kuće može predstavljati izazov u smislu strukture i discipline. Uzimajući u obzir da su mnoge kompanije, nakon epidemije, uvidele prednosti rada od kuće, veliki broj zaposlenih i dalje radi na ovaj način. Ako je rad od kuće privremen, ili čak i ako ste iskusan radnik na daljinu, postoji šansa da će vam ponekad biti teško da ostanete fokusirani i produktivni tokom ovih neizvesnih vremena. Ne brinite. Evo nekoliko saveta kako da ostanete fokusirani na svoje radne zadatke.

Prostor za rad

Važno je odvojiti poslovan od privatnog prostora, pa makar to bilo samo simbolično. Veličina prostora diktira način na koji možete da uredite svoju kućnu kancelariju, ali uvek postoje opcije za koje možete da se odlučite. Bilo bi idealno da odvojite jednu prostoriju u stanu i opremite je svim neophodnim stvarima za neometan rad. Ukoliko je vaš životni prostor manji, imate priliku da ispoljite svoju kreativnost. Malo mesta pored prozora, gde može da stane radni sto i računar, poslužiće svrsi. Bilo bi dobro da se vaša kućna kancelarija ne nalazi na frekventnom mestu u stanu, kako vas aktivnosti ostalih ukućana ne bi ometale pri radu.

Adekvatna oprema

Kvalitetan radni sto, udobna stolica, mir i tišina, su osnovni preduslovi za efikasno obavljanje posla, ali nisu jedine stvari koje će vam trebati. Organizovan prostor nije bitan samo zbog svog izgleda, već se radi i o funkciji, udobnosti i efikasnosti. Trebalo bi da budete u mogućnosti da lako obavljate svoj posao i brzo pronađete ono što vam je potrebno. Stabilna internet konekcija i pouzdan računar sa periferijama će vam sigurno pomoći u tome. Dodatna oprema, poput skenera i štampača, može da znači veliku uštedu vremena. Obezbedite i propratni materijal, kao što su fascikle, prvoklasni toneri za laserske štampače i opremu za pisanje.

Isplanirajte svoj dan

Razmislite u koje doba dana ste najproduktivniji i najkoncentrisaniji, a zatim odredite svoje radno vreme u skladu sa tim. Na ovaj način, postavljate granice kojih ćete se pridržavati. Važno je i da članovima porodice i prijateljima date na znanje da, iako ste kod kuće, nemate vremena za neograničeno druženje. Umesto toga, možete nakratko da razgovarate sa njima tokom jedne od pauza. Pokušajte da se držite svog rasporeda tako što ćete zaista raditi onoliko sati koliko ste odredili za određeni posao. Iskoristite prednosti rada od kuće i pravite onoliko pauza koliko vam je potrebno kako biste se osećali dobro.

Budite aktivni

Fizička aktivnost je važna, čak i ukoliko se radi samo o šetnji. Nedostatak kretanja nije loš samo za vaše telo, već i za um. Nakon dugih sati provedenih u kancelarijskoj stolici, mogu se javiti bolovi i neprijatnost u različitim grupama mišića. Koncentracija i fokus počinju da opadaju jer je mozgu neophodan odmor. Pola sata trčanja ili šetnje, brz kućni trening ili dobro istezanje ne samo da će doprineti vašoj kondiciji, već omogućavaju mentalno osveženje kako biste mogli da zadržite fokus tokom celog radnog dana. Vaše misli će postati jasnije, lakše ćete pronalaziti rešenja, osećaćete se bolje i biti produktivniji do kraja radnog dana.

Pravilna ishrana

Bez obzira koliko želite da ostanete fokusirani na svoju radnu produktivnost, ne zaboravite da su kvalitetan san i pravilna ishrana osnove na kojima počivaju vaše fizičke i mentalne sposobnosti. Velika prednost rada kod kuće je što možete sami da pravite sveže i zdrave obroke bez oslanjanja na pekare ili brzu hranu. Kada pravite svoj dnevni ili nedeljni raspored, pokušajte da ostavite dovoljno vremena za pripremu svežih i kvalitetnih obroka za sebe ili celu porodicu. Ukoliko nemate inspiraciju, postoji veliki broj internet stranica koje sadrže obilje recepata i mogu vam pomoći pri sastavljanju dnevnog menija.

Ponekad će se dogoditi da vas nešto ometa u radu, i to je u redu, jer je neizbežno. Nemojte biti prestrogi prema sebi. Ostati fokusiran dok radite od kuće može biti izazov, ali uz malo restrukturiranja i malo upornosti, možete postati produktivniji i efikasniji.

Nanny

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0