<a></a>Kako da rešite zapušenost nosa kod dece? <a></a>Kako da rešite zapušenost nosa kod dece?

Kako da rešite zapušenost nosa kod dece?

Zdravlje 21/12/2022 Nanny 0

Vama kao roditeljima može biti teško da gledate kako vaše dete pati od začepljenog nosa i nelagodnosti, jer začepljen nos može imati veoma negativan... <a></a>Kako da rešite zapušenost nosa kod dece?

Vama kao roditeljima može biti teško da gledate kako vaše dete pati od začepljenog nosa i nelagodnosti, jer začepljen nos može imati veoma negativan uticaj na kvalitet sna ne samo kod deteta, već i roditelja. Ovakvo stanje vrlo često rasplače dete, ono ne spava, a i vi patite od gubitka sna, dok vam je strpljenje stavljeno na iskušenje.

Razlog uobičajene začepljenosti nosa kod dece je to što je mališanima veoma teško da se oslobode  uobičajenog sekreta odnosno sluzi u nosu. Čist nos je važan za vaše dete, posebno kada jede, pije i spava.

Stoga vam ističemo nekoliko saveta i domaćih lekova, koji će vam pomoći da rešite zapušen nos svog deteta i tako mu olakšate problem sa nelagodnošću koju oseća.

Nekoliko korisnih saveta

1) Povećajte vlažnost vazduha u prostoriji

Sluzokoža nosa voli da je mokra, a kada se udiše vlažan vazduh on pomaže u otpuštanju sluzi u nosu dece. Da biste ovlažili vazduh u dečijoj sobi, možete postaviti aparat za vlažnost vazduha ili na grejnim telima postavite veći broj posuda sa vodom ili posude u kojima možete dosuti dosta vode. Takođe, najlakši način je da stavite vlažni peškir na grejno telo i tako obezbedite vlažnost u prostoru u kome dete boravi.

2) Obavezno pružite svom detetu dosta tečnosti

Održavanje hidratacije može pomoći u razređivanju sluzi u nosu kako bi se bolje ispraznio. Tople tečnosti, čajevi (cvet lipe, žalfija, peršun, majčina dušica, kamilica) i supe su odličan izvor da se nosić vašeg mališana otpuši.

3) Sprejevi i kapi za nos za zapušen nos kod dece

Brojne apoteke nude sprejeve ili kapi za nos posebno za nos malog deteta. U idealnom slučaju, oni sadrže dekongestiv kao što je oksimetazolin u maloj dozi. U tešim slučajevima, na primer kada je disanje veoma teško, pomaže dekongestivne kapi za nos. Važno je samo da obratite pažnju na dozu koja odgovara uzrastu deteta. Dekongestivne kapi ili sprejevi za nos ne treba koristiti duže od pet dana za redom.

4) Fiziološke kapi

Slani rastvor pomaže u čišćenju nosa. Pošto je baziran na soli kao sastojku, pogodan je i za osetljivi nos vašeg deteta. Izotonični fiziološki rastvori su tada pogodni za osetljiv bebin nos. Oni vlaže sluzokožu, deluju regenerativno i takođe otpuštaju sluz. Starija deca mogu da probaju ispiranje nosa sa fiziološkim rastvorom ili rastvorom morske soli. Ispiranjem se čisti nos i ispiraju mogući patogeni sastojci u sluzi.

5) Puno odmora pomaže kod začepljenog nosa

Kao i odrasli, deca takođe mogu biti pod stresom. Začepljen nos može biti posebno uznemirujući za dete. Posebno su bebe jako potrešene jer uglavnom dišu na nos. Zato se pobrinite da se vaš mališan dovoljno odmara. Na taj način će imunološki pomoći da se stanje zapušenosti nosa smanji i eliminiše.

Pravilno izduvavanje nosa

Većina roditelja ne voli kada im dete stalno naduvava sluz kroz nos. Međutim, sa medicinske tačke gledišta, ovo ima smisla jer dete diše tako što udiše na nos. Ono što je bitno da vi budete uporni i na razne načine naučite dete da izduvava na nos da se sekret iliti šlajm ne bi skupljao, sušio i tako se stvarao začepljen nos. Bebe imaju problema sa izduvavanjem sekreta pa se zato često preporučuje korišćenje nazalnih aspiratora za odojčad odnosno pumpica za izvlačenje sekreta iz nosa male bebe.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0