<strong>Koje su važne karakteristike ruksaka za planinarenje?</strong><strong></strong> <strong>Koje su važne karakteristike ruksaka za planinarenje?</strong><strong></strong>
Svaka sportska oprema ima određene karakteristike, po kojima se izdvaja iz celokupnog asortimana opreme za sportove. Neke karakteristike je čine lakom za upotrebu, neke... <strong>Koje su važne karakteristike ruksaka za planinarenje?</strong><strong></strong>

Svaka sportska oprema ima određene karakteristike, po kojima se izdvaja iz celokupnog asortimana opreme za sportove. Neke karakteristike je čine lakom za upotrebu, neke obezbeđuju udobnost i izdržljivost, dok druge imaju veze sa estetikom.

Kada pomislimo na planinarenje, jedna od stvari koje nam prve padnu na pamet jesu planinarski ruksaci. Oni čine sastavni deo opreme svakog planinara. Kako moraju biti dovoljno izdržljivi da ponesu svu potrebnu opremu, ruksaci za planinarenje imaju važne karakteristike koje im to omogućavaju. Pomoću njihovih opisa, u nastavku teksta biće objašnjena funkcionalnost planinarskih ruksaka i velika potreba za ovom vrstom opreme.

Kvalitetno dizajniran sistem vešanja

Kada birate pravi planinarski ranac, morate uzeti u obzir sisteme vešanja. Ova važna karakteristika omogućava da teret koji nosite bude uravnotežen. Na taj način će vam biti udobnije, dok nosite celu opremu na leđima kakve god prepreke da savlađujete.

Prepoznatljivi su ruksaci za planinarenje sa spoljašnjim i unutrašnjim okvirom. Prvi tip je postavljen na okvir kaiševima ili kopčama. Ova vrsta je najpogodnija za pakovanje teškog tereta. Unutrašnji okvir je uklopljen i sakriven u materijal ruksaka. Ovaj tip planinarskog ruksaka je idealno rešenje za teške terene, jer se karakteriše stabilnošću a izbor takvih proizvoda možete pogledati na ovom linku.

Ruksaci za planinarenje bez okvira i sa njime

Planinarski ruksaci bez okvira pogodni su za pakovanje lakše opreme. Napravljeni su od lakih materijala, tako da se cela težina opreme prenosi na ramena. Najviše se koriste za kraća planinarenja. Ukoliko se nose na dužim avanturama, mogu postati veoma neudobni, zbog opterećenja na ramenima.

Ruksaci sa unutrašnjim ili spoljašnjim okvirom su funkcionalniji i bolji od prethodnih. Težina ruksaka se pronosi na njegovu čvrstu konstrukciju, a kroz nju na bokove. To dobrinosi udobnijem obavljanju aktivnosti, jer ramena više ne trpe veliko i neprijatno opterećenje. Takođe, nošenjem ovih modela, leđa su zaštićena od pritiskanja i udaranja predmetima iz ruksaka.

Kaiševi i naramenice

Veoma korisna karakteristika su kaiševi za grudne kosti. Oni pomažu da težak teret ostane stabilan i prilikom klizanja i dugih uspona. Postavljaju se ispod vrata, kako bi se što više smanjio pritisak na grudi.

Naramenice su, takođe, bitan deo na ruksacima za planinarenje. Kada se pravilno podese, onemogućavaju ruksaku da padne sa leđa. Kaiševi su lako podesivi, tako da ih možete lako postaviti ispod ruku. Kako biste obezbedili maksimalnu udobnost, potrebno je da podesite rastojanje između naramenica.

Sistemi zatvaranja

Ruksaci za planinarenje moraju imati dobro urađene sisteme zatvaranja. Oni omogućavaju jednostavno čuvanje opreme unutar njega. Na taj način se unutrašnjost ruksaka štiti od padavina i drugih vremenskih nepogoda.

Većina planinarskih ruksaka za sisteme zatvaranja ima rajsfešluse. Nekada se preko njih mogu naći kaiševi, koji doprinose boljem zatvaranju i sprečavanju naprezanja i pucanja. Međutim, ima i onih, kod kojih se za zatvaranje koriste samo kaiševi, užad, dugmad ili druge vrste kopči. To su obično jednostavniji tipovi planinarskih ruksaka, koji ne trpe velika opterećenja.

Iako su napravljeni od kvalitetnih materijala, tako da dugo traju, šavovi na ruksacima za planinarenje mogu popustiti u nekom trenutku. Zbog toga je važno da imate i dodatne navlake, koje ćete postaviti na ruksak kada vas zadese nepovoljni vremenski uslovi. Tako ćete na pravi način zaštititi opremu, ali i ruksak od moguće štete.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0