<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag <a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil 05/08/2023 Nanny 0

Decenijama unazad modna industrija se toliko razgranala, tako da u svakom segmentu života čoveka ona postaje nezaobilazna stvar. Prilikom spremanja za neki događaj, pored... <a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Decenijama unazad modna industrija se toliko razgranala, tako da u svakom segmentu života čoveka ona postaje nezaobilazna stvar. Prilikom spremanja za neki događaj, pored izbora odela i dobre obuće, velika pažnja se posvećuje aksesoarima. Jednostavne odevne kombinacije mogu biti efektne i jedinstvene uz pravi nakit, ali i diskretan miris parfema koji će zaokružiti svaki stil. Nekoliko kapi omiljenog parfema daće vam samopouzdanje, a vaši sagovornici će poželeti da se što češće nalaze u vašoj blizini.

Čulo mirisa je za svakog čoveka posebno, a mirisi su nešto što svi različito doživljavamo. Nekome je neki miris prijatan i rado mu ostaje u lepom sećanju, dok je za nekog drugog taj isti miris običan pa čak i neprijatan. Lep miris tela je prvenstveno stvar lične higijene, a parfem je samo mali začin koji će nam dati dozu elegancije i svežine. Zato je jako važno na šta i kako mirišemo.

Istorija  parfema

Pravljenje parfema je, slobodno možemo reći, jedna vrsta umetnosti. Ova vrsta umetnosti vuče korene još iz doba pre nove ere. Stare civilizacije, poput Egipta, Mesopotamije, Grčke i Rima imale su svoje kreacije mirisa. Nekada su mirisna ulja imala široku primenu, i koristila su se u različite svrhe. Istorija parfema je vrlo bogata. Stari Egipćani su koristili mirise i ulja u medicinske svrhe, ali i tokom religijskih rituala. Razne eterične mešavine pronađene su i u grobnicama faraona, što dokazuje da su parfemi u to vreme predstavljali statusni simbol. U Grčkoj je pronađeno arheološko nalazište za koje se smatra da je bilo fabrika parfema.

Ugarska kraljica Elizabeta je tražila rešenje za reumu od koje je bolovala, pa je naložila da se za nju napravi specijalna mešavina koja će se sastojati od alkohola i mirisnih ulja. Na tlu Evrope parfemi počinju da se intenzivno prave u 14. veku. Uglavnom su ga tada bogati koristili kako bi prikrili neprijatne mirise, odnosno kao zamenu za redovnu higijenu.

Do 19. veka parfemi su bili privilegija bogatih slojeva društva, a od 19. veka počinje njihova masovna proizvodnja, i šira dostupnost ostalim kategorijama stanovništva. U 20. veku se pojavljuju poznati brendovi koji su i danas neprikosnoveni u proizvodnji muških i ženskih parfema.

                              Ženski parfemi – jačina i trajnost  

Prva pomisao pri kupovini parfema, pored lepog mirisa je i koliko će se taj parfem zadržati na našoj koži. Jer, koja je svrha kupiti parfem koji će brzo izvetriti i nestati brzo nakon samog nanošenja. Prvo, koža je organ koji se kod svakog čoveka različito ponaša pri nanošenju parfema. Kod nekih ljudi parfem se oseća duže, dok kod drugih on izčezne jako brzo. Intenzitet i trajnost parfema zavise od koncentracije aromatičnih mešavina. Ukoliko je veća koncentracija esencijalnog ulja, i parfem će duže trajati. Voda i alkohol isparavaju prvi, pa tek onda esencijalna ulja.

Parfemi mogu imati aromatična jedinjenja koja su istog sastava, a različite koncentracije. Takvi parfemi onda imaju i različit miris, jer jedna aroma uvek prevlada po stepenu koncentracije. Ženski parfemi su uvek manje razređeni nego muški. Prema koncentraciji mirisa, razlikujemo pet vrsta parfema.

Čisti parfem sadrži između 15 % i 40 % esencijalnih ulja. Miris kod čistog parfema traje od 6 – 8 sati. Parfemska voda sadrži od 15 % – 20 % esencijalnih ulja, a njen miris traje oko 4 – 5 sati. Toaletna voda sadrži esencijalna ulja u manjem procentu, negde od 5 % – 15 %. Miris traje oko 2 – 3 sata najviše. Kolonjska voda traje do dva sata, i sadrži od 3 % do 8 % mirisnih ulja. Eau Frasche se prodaje u obliku maglice, i traje do dva sata. Sadrži do 3 % esencijalnog ulja.

Mirisni točak i mirisne porodice

Mirisni točak je jedna vrsta okruglog dijagrama, u kojoj su prikazane različite mirisne grupe i njihove podgrupe. Svaka mirisna grupa ima prepoznatljiv miris, dok su podgrupe mešavine ovih mirisa. Mirisne porodice se dele u 4 glavne grupe: floralni mirisi, sveži mirisi, orijentalni i drvenasti mirisi. Floralni mirisi su obično karakteristični za ženske parfeme, ali ih ima i u muškim parfemima. Cvetni mirisi su idealni za nošenje u proleće i leto.

Tipični predstavnici ove grupe su jasmin i ruža. Sveži mirisi su oni koji nas asociraju na okean, odnosno na svežinu. Najčešće note kod ove grupe su bergamot, žalfija i grejpfrut. Orijentalni mirisi se sastoje od egzotičnih i zavodljivih sastojaka, poput vanile ili anisa. Drvenasti mirisi su topli i zemljani, a obično sadrže sandalovinu ili pačuli u svojim kreacijama.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0