<strong>Bali – raj za ekološki osvešćene turiste</strong> <strong>Bali – raj za ekološki osvešćene turiste</strong>
Bali je neverovatno ostrvo na kome ima toliko izvanrednih mesta, da vam je potrebna večnost da ih sve obiđete! Prelepa priroda i kultura Balija... <strong>Bali – raj za ekološki osvešćene turiste</strong>

Bali je neverovatno ostrvo na kome ima toliko izvanrednih mesta, da vam je potrebna večnost da ih sve obiđete! Prelepa priroda i kultura Balija učiniće da poželite da istražite celo ostrvo. Nije ni čudo što milioni turista širom sveta žele da posete ovo malo ostrvo svake godine, zbog čega je na popularnom sajtu Trip Advisor-a izabrano za najpopularniju svetsku destinaciju, odmah nakon Dubaija. Možda naslov filma „Jedi, moli voli“, koji je posebno uticao na popularnost ove destinacije, najbolje opisuje šta ovde možete da očekujete – idilične pejzaže, mir i svrhu putovanja u jednom.

Međutim, ovako veliki broj turista (čiji se broj meri milionima na godišnjem nivou) utiče na lokalnu zajednicu, povećava zagađenje, a posebno plastični otpad. Zbog toga je sve više rasprostranjen takozvani eko turizam koji omogućava turistima da što intenzivnije razumeju destinaciju, da iskoriste prednosti prirodnih resursa, da se obogate potpuno novim iskustvima i ostave što manje traga za sobom.

Šta je eco-friendly turizam i šta on podrazumeva?

Hajde da prvo pogledamo šta danas podrazumevamo pod ekoturizmom. Eco-friendly turizam je takođe poznat pod nazivom održivi turizam ili eko turizam. Odnosi se na putovanja i aktivnosti koje smanjuju negativne uticaje na životnu sredinu, podstiču očuvanje prirode i podržavaju lokalnu zajednicu. Ovaj oblik turizma naglašava odgovornost prema prirodi, kulturi i ekonomiji odredišta koje posećujemo.

Njegov cilj je da se postigne ravnoteža između turizma i očuvanja životne sredine  – da se pruži posetiocima nezaboravno iskustvo putovanja, a istovremeno da se sačuva priroda i podrži lokalno stanovništvo.

Bali je po tome zauzeo visoko mesto u svetskom turizmu! Ako vam je stalo do prirode i životne sredine, na Baliju ima toliko zapanjujućih nacionalnih parkova i ekoloških aktivnosti, koje od vašeg putovanja mogu napraviti pravu avanturističku ekspediciju.

U nastavku su samo neke od njih u kojima ćete uživati.

1. Aktivnosti na plaži

Najpopularnija mesta na Baliju su, naravno, plaže, na kojima možete pronaći ono zbog čega volimo da idemo na odmor: pesak, more i sunce. Plaže na Baliju su prostrane, pogodne za različite sportske aktivnosti (posebno za surfovanje) i idealne za opuštanje. Tome ćemo pridodati i spektakularne zalaske sunca koji su toliko upečatljivi da su tačka sama za sebe. Naime, mnogi barovi i kafići na obali su savršeno mesto za posmatranje narandžastih zalazaka, dok postoje i vidikovci koji se svake večeri pune turistima kako bi prisustvovali ovom prizoru.

Najpopularnije plaže su Kuta i Seminjak. Ako ste ikada poželeli da isprobate kako izgleda surfovanje na dasci, ovo je pravo mesto za to. Pored plaže Kuta, takođe možete pobediti talase u Canggu, Padang Padang, Nusa Dua ili Uluvatu.

Ako više volite plaže sa manje gužve, pokušajte da obiđete Sanur, Amed i Lovina.

Veliki broj najpoznatijih svetskih odmarališta se nalazi upravo ovde, pa je uživanje na plaži nešto što će biti sastavni deo vašeg odmora.

2. Ronjenje i gnjurenje

No, ne treba se zaustaviti samo na plaži. Na Baliju ćete imati prilike da se divite veličanstvenom morskom životu koji vam je dostupan čim zaronite.

Plitki koralni greben sa svojim bogatim morskim životom, Plava laguna, koja se nalazi na istočnom Baliju preporučuje se čak i ako ste početnici. Takođe, ovo mesto je savršeno za noćno ronjenje, gde se nalaze retke morske vrste, poput leopard-ajkule.

Želite da vidite olupinu broda na dnu okeana? Tulamben i zaliv Lipah je pravo mesto gde se nalazi potopljeni brod iz Drugog svetskog rata i koga iskusni ronioci vole da istražuju.

Za one koji su više fascinirani živim svetom, preporučujemo istraživanje morskih kornjača u „Koralnom vrtu“ Menjangana, a možete čak svratiti u Nusa Penida da posetite veličanstvenu mantu.

3. Planinarenje

Za razliku od drugih tipično „morskih“ ostrva, Bali nije samo more i plaže. Ostrvo takođe ima nekoliko mesta idealnih za planinarenje.

Penjanje na planinu Batur je daleko najpoznatija ekološka aktivnost na Baliju. Popularno je zbog pogleda na izlazak sunca, tako da morate rano da krenete da biste to doživeli. Postoje dve pešačke staze – teška na kojoj je potrebno 2-3 sata da se dođe do vrha i ona lakša gde se prvo možete voziti, a zatim pešačiti do vrha za samo 45 minuta.

Ako želite veću planinu, probajte planinarenje na planini Agung, najvišu planinu Balija. Ona dostiže visinu od 3031 metra, za šta je potrebno oko 12 sati pešačenja. To je izazovno iskustvo, ali vredi svakog napora. Pored ovih planina, Nacionalni park Zapadni Bali se takođe preporučuje za istraživanje za one koji vole da planinare. To je dobro očuvana šuma i mesto gde žive neke retke vrste ptica, kao što je balijski čvorak.

Na sve ove planinarske rute potrebno je ići sa lokalnim vodičem. Naročito ako krećete noću na planinu Batur kako biste uhvatili izlazak sunca.

4. Vožnja biciklom kroz ruralni pejzaž Balija

Iznajmite bicikl i istražite okolni pejzaž Balija. Bilo da se pridružujete nekoj organizovanoj turi ili sami istražujete Bali, to je jedno od najprijatnijih aktivnosti i pružiće vam drugačije i neverovatno iskustvo! Ubud je mesto koje se najviše preporučuje za vožnju biciklom.

Pored Ubuda, možete posetiti i Tabanan i istražiti njegova terasasta polja pirinča. Nije uvek stvar u prirodi, posmatranje lokalnih aktivnosti i balijske kulture su takođe jedinstveno iskustvo koje dobijate dok vozite bicikl.

5. Spa centri i joga

Neverovatna priroda u kombinaciji sa drevnim tradicijama čini Bali jednim od najpreporučljivijih turističkih ostrva. Divna priroda i mirne aktivnosti mogu vam obnoviti fizičko i mentalno zdravlje.

Joga, meditacija, detoksikacija, spa, terapije, čak i uzimanje časova indonežanskih borilačkih veština, mogu učiniti da postanete novi vi. Na Baliju postoji mnogo eko odmarališta koja nude ta iskustva, tako da možete izabrati ono koje najviše odgovara vašim potrebama!

6. Kulturno istraživanje

Ne zaboravimo na neverovatnu kulturu Balija i Balinežana. Uživajte u poseti nekim prelepim hramovima, gledajte tradicionalni balijski ples, probajte tradicionalnu lokalnu hranu i kupujte lokalnu robu i pribor. Bali je pretežno hinduističko ostrvo sa toliko apsolutno lepih hramova koje vredi posetiti.

Ono što ne možete propustiti je Pura Tanah Lot, morski hram koji se nalazi na ivici stene sa neverovatnim pogledom na okean. Pogled je zapanjujući bilo na izlasku ili zalasku sunca. Takođe, tu su i Ulun Danu Beratan, hram koji se nalazi usred jezera, i hram Besakih koji se uzdiže prema nebu. U hramu Pura Luhur Uluvatu, možete gledati balinežanski ples Kecak u izvođenju preko stotinu muškaraca koji kruže oko lampe od kokosovog ulja.

Budite odgovorni na svom putovanju, jer to može imati veliki pozitivan uticaj na destinaciju. Posetite ekološke rezervate i centre, učite o lokalnom biljnom i životinjskom svetu, upoznajte prirodu i lokalnu proizvodnju. Na taj način ćete pomoći da se očuva životna sredina, ali ćete i mnogo više uživati u destinaciji koju ste upoznali do kraja.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0