Proljeće je tu, uživajte u trešnjama Proljeće je tu, uživajte u trešnjama
Proljeće je tu, što znači da ćete sada moći da uživate u divnim trešnjama i njihovim brojnim pozitivnim uticajima na zdravlje. Osim samostalno, trešnje... Proljeće je tu, uživajte u trešnjama

Proljeće je tu, što znači da ćete sada moći da uživate u divnim trešnjama i njihovim brojnim pozitivnim uticajima na zdravlje. Osim samostalno, trešnje možete jesti sa raznim jelima i kolačima. Pogledajte 10 razloga zašto bi trebalo češće da jedete trešnje.

1. PODIŽU NIVO ENERGIJE 

Konzumiranjem trešanja na prirodan način pomažete tijelu da ima više energije. Većina kalorija u ovoj voćki potiču iz prirodnih šećera u njima, a koji vam poboljšavaju rapoloženje i podižu nivo energije. Zato, sljedeći put kad u toku dana osjetiti kako vam pada energija, posegnite za šakom trešanja i odmah ćete se osjećati bolje.

2. POMAŽU DA BOLJE SPAVATE 

Ako imate problema sa nesanicom, jedite svakodnevno trešnje da bi vam se poboljšao san. Trešnje sadrže melatonin koji pomaže ljudima koji boluju od insomnije. Jedite redovno trešnje i više nećete imati potrebu da pijete lekove da biste bolje spavali..

3. DOBRE SU ZA VID I KOŽU 

Još jedan dobar razlog zašto bi trebalo da jedete trešnje je taj što je ovo voće odlično za vid. Trešnje sadrže puno tivamina A, a dio ovog vitamina je beta karoten koji poboljšava vid i čini vaše oči zdravijim. Retinol je još jedan dio vitamina A koji pomaže da vaša koža izgleda zdravo i svježe. Trešnje sadrže 20 puta više vitamina A od jagoda i borovnica, pa zašto ih ne biste jeli češće?

4. POMAŽU U SPREČAVANJU RAKA 

Da li ste znali da redovnim konzumiranjem trešanja možete da izborite sa određenim tipovima raka? Trešnje su pune prirodnih, snažnih antioksidanata koji smanjuju rizik od dobijanja raka i smanjuju efekte starenja. Zato se potrudite da ove sezone jedete što više trešanja.

5. POBOLJŠAVAJU PROBAVU 

Zbog velike količine vlakana, trešnje poboljšavaju varenje i smanjuju nivo holesterola u krvi. Šaka trešanja je sasvim dovoljna.

6. UMANJUJU BOL 

Trešnje su odličan izvor antocijanina koji umanjuje bolove i oticanje i ublžava simptome hroničnih bolesti kao što su giht i artritis. Zato probajte da umjesto lijekova par dana jedete trešnje i vidite da li imaju efekta na vas.

7. SPREČAVAJU GRČEVE U MIŠIĆIMA 

Iako banane imaju više kalijuma od trešanja, mnogi ne vole ovo južno voće. Zato, slobodno jedite što više trešanja da biste spriječili i umanjili grčenje u mišićima. Trešnje mogu da pomognu i u smanjivanju menstrualnog bola.

8. PODSTIČU BOLJE FUNKCIONISANJE MOZGA 

Ako se osjećate kao da ste zaboravni, trešnje mogu da vam pomognu da poboljšate funkcionisanje mozga, bez obzira na to koliko imate godina. Trešnje su poznate kao “hrana za mozak” jer su bogate moćnim antioksidansom antocijaninom, koji je odličan za mozak.

9. DOBRE SU ZA SRCE 

Trebalo bi svakodnevno konzumirati hranu koja je dobra za srce i nikada nije kasno da počnete da se više potrudite oko svoje ishrane. Konzumiranjem trešanja možete da smanjite rizik od srčanih oboljenja, zato je to još jedan dobar razlog da ih jedete u većim količinama.

10. IMAJU ANITIINFLAMATORNA SVOJSTVA 

Jedan od najbitnijih svojstava trešanja je njihovo moćno antiinflamatorno dejstvo. Ovo je dobra vijest za atletičare, kao i za one koji boluju od artritisa.

Izvor:žena

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0