Pukotine i lomljenje zuba: Uzroci i rešenja Pukotine i lomljenje zuba: Uzroci i rešenja
Naši zubi su zaista snažni, ali nakon mnogo naprezanja i pritisaka može se desiti da se koji otcepi, naprsne ili se jednostavno slomi. Pukotine... Pukotine i lomljenje zuba: Uzroci i rešenja

Naši zubi su zaista snažni, ali nakon mnogo naprezanja i pritisaka može se desiti da se koji otcepi, naprsne ili se jednostavno slomi. Pukotine ma koliko one bile možda na prvi pogled neznatne na duže staze mogu napraviti velike poteškoće. Ovo važi i za mlečne zube, jer i oni imaju svoju važnu ulogu u pravilnom razvoju vilice.

Uobičajeni uzroci ovih pukotina mogu biti:

  • konzumiranje, tvrde i žilave hrane;
  • povrede lica i vilice nakon nesreće;
  • povrede nastale za vreme treninga ili utakmice;
  • konzumiranje određene vrste hrane ili pića;
  • nepravilna higijena zuba itd…

Takođe neobrađene pukotine i šuplјine mogu uzrokovati da zub postane lomlјiv, da se dejstvom bakterija pokvari, što u krajnjoj instanci može dovesti do bolapa čak i do gubitka zuba. To izgleda ovako. Bakterije kroz pukotine i šupljine prodiru kroz kanale dentina i stižu u šupljinu pulpe, idealno mesto za ishranu i razmnožavanje. Kada do toga dođe već ćemo osetiti zubobolju. Ako izostane naša reakcija zub se dalje kvari, a mreža krvnih sudova zadužena za dopremanje hrane do zuba lagano propada, zub se gasi i ostaje prazna ljuštura.

Do pokotina može doći i kod starih, velikih amalgamskih ispuna, gde preostala struktura prirodnog zuba tokom vremena može postati krhka. Najbolji način kojim se ovo može preduprediti su redovne kontrole zuba i pravovremene reakcije stomatologa.

Polomlјeni zubi ne moraju nužno izazvati trenutnu bol u zubu. Ako se pukotina ne odražava na nerv, možda ćete povremeno imati nelagodu prilikom žvakanja ili osetlјivost na toplo i hladno. Bez obzira da li vas boli ili ne, sve se pukotine trebaju što pre ispitati. Stomatolog bi morao proveriti zdravlјe i postojanost zuba i obezbediti neophodan tretman kako bi se sprečilo dalјe pogoršanje.

Lečenje preloma i polomlјenih zuba

Zubi sa sitnim pukotinama i zarezima na ivicama obično ne uzrokuju bol ili veće probleme, ali stomatolog može predložiti popravak izglađivanjem ivica i umetanjem zubne ispune u boji. Ovo će sprečiti da gruba ivica poseče usne ili jezik.

Teško oštećeni i ozbilјno polomlјeni zubi mogu zahtevati složenije tretmane, jer ovi problemi mogu biti posledica kvara i nastanka šupljine. Velika šuplјina može prouzrokovati lomove i pukotine i ukoliko potraje, ovakvo stanje može se pretvoriti u jedno izuzetno bolno iskustvo. Šuplјine zuba takođe mogu izazvati različite infekcije korenskog kanala, živca i vezivnog tkiva. U slučajevima poput ovih, može biti potrebno lečenje korenskih kanala ili živaca u zavisnosti od vrste infekcije. Pukotine i šupljine takođe mogu otkriti vaše nervne završetke, čineći zube osetlјivim na vruć i hladan vazduh i hranu.

Lečenje korenskog kanala nije uvek potrebno za naprsle i polomljene zube. Tamo gde nema bola ili infekcije, pukotine se mogu popuniti i vezati specijalizovanim cementom za zube, dok će se polomlјeni zub fiksirati krunicom. Kao krajnje sredstvo, ako vam zub propadne iznutra i nepovratno je polomlјen, vaš stomatolog može preporučiti uklanjanje zuba.

Zub sa pukotinom možda neće biti primetan, možda vas neće boleti, ali samo zato što ne stvara probleme, ne znači da ovakvo stanje treba zanemariti. Bez obzira koliko vi smatrali da je to neznatan, i na prvi pogled zanemarljiv problem nemojte ignorisati bilo kakvu promenu na zubima. Što više čekate intervencija će biti veća, često i komplikovanija.

Desiće se da zbog ignorisanja najsitnijih problema sa zubima bez njih i ostanete. Deo dobre oralne zdravstvene rutine je da kada imate bilo kakve nepravilnosti mora ih u što kraćem roku pogledati vaš stomatolog. Infekcije mogu nastati brzo, tako da ako želite da osigurate da se zub što pre leči pravilno nemojte ignorisati simptome.

Šta uraditi ako polomite zub

Ako ste primetili da vam je napukao zub ili ste ga polomili, sledite ove korake pre nego budete u mogućnosti da posetite svog stomatologa:

  • isperite usta toplom vodom;
  • izvršite pritisak na bilo koje područje krvarenja pomoću gaze ili vlažne vrećice za čaj;
  • držite komad leda na obraz ukoliko postoji oteklina;
  • ukoliko osećate bol, možete koristiti neko sredstvo za ublažavanje bolova, kao što je brufen (osim ako vaš lekar ne savetuje drugačije).

Ako vam je zub polomlјen, učinite napred navedeno i obavezno zakažite pregled kako bi što pre posetili svog stomatologa. Vaš stomatolog će utvrditi problem i odrediti najbolјu metodu saniranja oštećenja. Koji će to biti zahvat, zavisiće od stepena i težine oštećenja.

Nanny

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0