Park prirode Tajan: Jedinstvena zelena oaza u BiH Park prirode Tajan: Jedinstvena zelena oaza u BiH
Jedan od najatraktivnijih i najznačajnijih turističkih lokaliteta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine je Park prirode “Tajan”, čijoj je promociji proteklih nekoliko godina posvećena... Park prirode Tajan: Jedinstvena zelena oaza u BiH

Jedan od najatraktivnijih i najznačajnijih turističkih lokaliteta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine je Park prirode “Tajan”, čijoj je promociji proteklih nekoliko godina posvećena posebna pažnja.

Područje Parka prirode “Tajan”, koje se nalazi na tromeđi općinskih zajednica Zavidovića, Kaknja i Vareša, na nadmorskoj visini od 1.297 metara, predstavlja jednu je najatraktivnijih turističkih ponuda. 

Ova biserna zelena oaza prebogata je kanjonskim usjecima, prirodnim kamenim mostovima s pećinama, jezerima, speleološkim objektima, netaknutom prirodom i endemskim biljkama. 

Da se lokalitet Parka prirode “Tajan” ponudi posjetiteljima kao gotov turistički proizvod i pretvori u atraktivnu turističku destinaciju pobrinuli su se izvanredni poznavaoci ovog područja i Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kanatona, koja je u saradnji s Evropskom unijom realizirala projekt uređenja parka prirode, pretvorivši ga u ponudu kojom se kroz “srce na dlanu” nude adrenalinske i avanturističke ture, upotpunjene ponudama ekoturizama, geoturizama i sportskog turizma. 

Koliko Park prirode “Tajan” znači za turizam u Bosni i Hercegovini najbolje govore brojne posjete turističkih grupa i ljubitelja prirode, kojima je u Bosni i Hercegovini i regionu interesantna ova vrsta turizma. Naravno da bi se došlo do planiranog i željenog broja turističkih i rekreativnih posjeta urađeno je puno na uređenju lokaliteta u skladu s normama koje vrijede za slične parkove prirode. 

Sanirano je stanje atraktivnog jezera Mašica, zatim uređene i posjetiteljima prilagođene dvije pećine ‘Srednja stijena’ i ‘Lukina pećina’, izgrađene planinske pješačke staze od jezera Mašica do spomenutih pećina i izgrađeni tornjevi za osmatranje divljine i prirodnih ljepota. 

U okviru Parka prirode “Tajan”, što je veoma važno ljubiteljima brdskog biciklizma, uređeno je u skladu s evropskim normama GPS markacijama oko 200 kilometara staza za brdski biciklizam, urađeni profili svih staza za planinarenje i turno skijanje, te izgrađen objekt Turističkog info-centra na “Tajanu” i postavljena turistička signalizacija. Ono što je najvažnije sigurnost posjetilaca je na izuzetnom nivou, a za potrebe posjetilaca je na raspolaganju deset obučenih planinskih vodiča s međunarodno priznatim certifikatima, koje posjeduje i dodatno licenciranih 11 članova ‘Gorske službe spašavanja’. 

Lokalitet “Tajana” je opskrbljen  mrežom od 15 mjesta koje pružaju usluga smještaja u prirodi, na principu B/B (noćenje – doručak). Svaki od ovih lokalnih objekta je u direktnoj vezi s terenskim uredom stanice Gorske službe spašavanja, a u okviru Parka prirode “Tajan” može se iznajmiti specijalizirana sportska, rekreativna i zaština oprema, kao što su brdski bicikli, krplje, speleološka oprema i mnogi drugi rekviziti za uživanje u prirodnom okruženju. 

Puno toga je do sada urađeno na promociji Parka prirode “Tajan” s brojnim promotivnim materijalima, među kojima je najviše turističkih i informativnih kataloga, a u vrijeme elektronskih medija urađena je web stranica www.tajan.ba i facebook stranica. Ovaj lokalitet često se može naći u ponudi na brojnim domaćim i međunarodnim turističkim sajmovima na kojim se posjetitelji obavještavaju o specijaliziranim aktivnostima koje se organiziraju u okviru Parka prirode, kao što su biciklističke XC trke, speleo-kampovi, planinarske trasverzale, fototakmičenja, te planinarska okupljanja. 

Nakon učešća na sajmovima i prigodnih promocija česte su i posjete organizovanih grupa turističkih agencija i touroperatora iz regije, tako da su turistički radnici iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije česti gosti Parka prirode “Tajan”. 

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0