Da li vi živite ispunjen život? Da li vi živite ispunjen život?
Svakodnevno težimo tome da se osećamo dobro, da smo zdravi i da živimo što kvalitetnije. Međutim, retko ko zarije dublje u svoje biće da... Da li vi živite ispunjen život?

Svakodnevno težimo tome da se osećamo dobro, da smo zdravi i da živimo što kvalitetnije. Međutim, retko ko zarije dublje u svoje biće da zaista oseti u kom pravcu njegov život ide sada, kao i da preuzme odgovornost za ono što mu se dešava.

Pozitivna psihologija razlikuje nekoliko kategorija na osnovu kojih se može prepoznati da li smo ispunjeni, da li smo dali svoj maksimum, kao i da li nas život koji danas živimo čini dugoročno srećnim. Kategorije su rezultat višegodišnjeg istraživanja Martin Seligman-a, a ima ih ukupno pet.

Pet elemenata ispunjenog života

  1. Pozitivne emocije. Kako bismo iskusili blagostanje, neophodne su nam pozitivne emocije u životu. Svaka pozitivna emocija poput zahvalnosti, zadovoljstva, smirenosti, uživanja, inspirisanosti, nade, radoznalosti i ljubavi spadaju u ovu kategoriju. Stoga je važno prepustiti se uživanju ovde i sada kako bismo bili u harmoniji sa sobom.
  2. Predanost. Zaokupljenost određenom aktivnošću ili kako je još poznato Flow, je termin kojim se objašnjava potpuna uključenost i usmerenost na određeni zadatak, tako da nam se čini da je vreme stalo, izgubimo osećaj za sebe i u potpunosti smo prisutni u sadašnjem trenutku.
  3. Pozitivni odnosi sa drugima. Kao ljudska bića mi sto istovremeno socijalno orijentisani i dobri međuljudski odnosi su ključni za naše blagostanje. Pokazalo se da su ljudi srećniji i zadovoljniji svojim životom ukoliko imaju u svom životu pozitivan odnos izgrađen sa drugima.
  4. Svrha. Postojanje svrhe u onome što radimo znači da smo posvećeni nečem što je mnogo veće od nas samih. Bez obzira koliko velik poduhvat bio, ukoliko doprinosimo blagostanju drugih život će nam biti ispunjeniji.
  5. Ostvarenje/Postignuće. Svako od nas teži da se usavrši u nečemu, bilo to razvijanje određene veštine ili ostvarenje određenog cilja. U tom smislu, ostvarenje je još jedna važan činilac koji doprinosi našoj sposobnosti da nam život zaista procveta.

Uradite danas nešto lepo za druge-doprinesite opštem blagostanju!

Priredila: M. Psych. Biljana Bedričić

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0