Krstarenje Jadranskim i Jonskim morem: Svaki dan je nova avantura Krstarenje Jadranskim i Jonskim morem: Svaki dan je nova avantura
Odmah nakon što se poslije obavljenih administrativnih formalnosti, carinske i pasoške kontrole ukrcate na kruzer, prvi utisak koji steknete je da ste zapravo kročili... Krstarenje Jadranskim i Jonskim morem: Svaki dan je nova avantura

Odmah nakon što se poslije obavljenih administrativnih formalnosti, carinske i pasoške kontrole ukrcate na kruzer, prvi utisak koji steknete je da ste zapravo kročili u novi grad. Na vodi. Kao iz bajke.

Jer, iza brodskih zidova na nekim od brojnih paluba aktivnosti traju svih 24 sata – u bazenima, spa-centrima, fitnes- dvoranama, vježbe na otvorenom uz animaciju posade u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima, a nastavljaju se posjetama predstavama u teatru, diskoteci, barovima, restoranima ili duty-free shopu uvečer. Tu su i igraonice za djecu, frizerski saloni, fotostudio ukoliko želite da ovjekovječite neki detalj, pa čak i kapelica u kojoj možete da se pomolite ili sklopite brak. Za svakoga sadržaja. Po želji.

Eventualni strah brzo ćete razbiti, jer odmah po ukrcaju u Conference centru za vas će upriličiti videoprezentaciju u okviru koje ćete spoznati kako treba da se ponašate i koje korake da poduzmete u slučaju vanrednih situacija – oglašavanja signala za uzbunu. Proći ćete i vježbu koja je, po međunarodnim standardima, obavezna – kako koristiti prsluke za spašavanje, koji se inače, nalaze u ormarima svake od kabina, kao i gdje su zborna mjesta u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Ako ni ovo nije bilo dovoljno da odagna eventualnu nelagodu, učinit će to zasigurno prvi metri početka krstarenja i napuštanja luke. Predivna panorama koja se pruža sa palube (sprata) 12 na okolne otoke, more i najljepše zalaske, a u jutarnjim satima i pojavljivanje prvih zraka sunca, učinit će da se prepustite potpunom uživanju.

I taj tempo će vas držati sve vrijeme, bio dan ili noć, jedino malo otrežnjenje bit će cijene, jer će svaki dan krstarenja biti avantura. Jer, ništa ljepše nego zaspati u vodama hrvatskog Jadrana, a probuditi se već ploveći drugim, Jonskim morem i biti u drugoj državi – Grčkoj.

Cjelodnevne aktivnosti

To u biti i jesu prednosti krstarenja, jer osim osmodnevne “kuće na vodi”, svaki dan bit ćete u drugom gradu, a često i drugoj državi: na turi Jadranskim i Jonskim morem obići ćete za taj period četiri države Grčku, Italiju, Hrvatsku i Crnu Goru, odnosno čak sedam gradova: Krf, Argostoli (na otoku Kefalonija), Ankonu, Trst, Split, Dubrovnik i Kotor. Kruzer u većinu luka uplovljava u jutarnjim satima (oko 9), a isplovaljava između 18 i 19 sati te ćete tako imati sasvim dovoljno vremena za individualne obilaske gradova ili korištenje nekih od izleta. U julu i augustu mirno more, tek poneki val koji pravi sam kruzer: nema ljuljanja na brodu i potrebe za tabletama protiv mučnine.

Shvatit ćete da su na kruzeru dvije stvari najvažnije – prvo: brodska kartica (card) sa elektronski memoriranim podacima i pohranjenom slikom gostiju koja je jedino sredstvo plaćanja (prethodno se položi depozit od minimalno 150 eura po osobi). Koristi se i kao dokument za prelazak međudržavnih granica u lukama u kojim kruzer pristaje (samo državljani zemalja koje nisu članice EU deponuju svoje pasoše na brodu do momenta iskrcavanja). Drugo: program Today (danas) koji svake prethodne večeri za sutra dobijete na krevet u kabini. U njemu se “uređuje” kako bi vaš život taj dan trebao izgledati.

U programu koji po želji dobijete na engleskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom ili portugalskom jeziku stoji doslovno sve od planiranih aktivnosti na brodu za taj dan do toga kolika će biti temperatura u gradu u kojem pristajete, kako do njega doći ako se odlučite za vlastitu režiju – najčešće shuttle busom: cijena tiketa (karte) u Grčkoj je 7, a u Hrvatskoj – Dubrovnik 10 eura po osobi. Za svaki od gradova u kojem se pristaje nudi se i veći broj izleta čije se cijene kreću od minimalno 29 do 110 eura po osobi.

Na turi krstarenja Jadranskim i Jonskim morem tri izleta su dominantna: Achilleon – palača na otoku Krfu u istoimenom grčkom gradu u kojoj je jedno vrijeme boravila austrougarska carica Elizabeta, poznatija kao Sissi (košta 49 eura po osobi), svetište Međugorje u BiH, koje se nudi tokom boravka u Dubrovniku (cijena 69 eura po osobi) i Sveti Stefan, koji je u ponudi kada je kruzer usidren u Kotoru (košta 110 eura i ujedno je najskuplji).

Iako je BiH, odnosno region znatno zastupljen u programu krstarenja, veoma malo je gostiju sa tog prostora – od ukupno 1.600 njih tek 70-ak sa nekadašnjeg govornog područja srpsko-hrvatskog jezika. S obzirom na to da je veći broj turista iz Slovenije, u grupama od stotinjak, nekada i 200, na kruzeru su pojedini programi često istaknuti i na slovenskom jeziku. Inače, uglavnom najveći broj je Talijana, Nijemaca i Španaca, te nešto manje Engleza.

Šta treba znati

Manje lijepa strana jesu svakako neizbježne cijene, o kojima treba nešto reći. Krstarenje vas može koštati ukupno od jedne pa do više hiljada eura, u zavisnosti šta za sebe želite. Cijene kabine zavise da li su unutrašnje (bez prozora) ili vanjske (sa prozorom), kao i da li su classic (obično na nižim spratovima) ili premium (na višim spratovima i dodatnim uslugama) i kreću se između 390 i 540 eura po osobi (visoka sezona). Može se iznajmiti i kabina sa balkonom – košta oko 850 eura. To uključuje puni pansion (doručak, ručak, večeru, užine). Lučke takse iznose po osobi 120 eura, rezervacija 25, a osiguranje (brodsko) koje košta oko 10 eura po osobi nije obavezno, ali je poželjno. Savjetuje se i posjedovanje putničkog-zdravstvenog osiguranja koje je također oko 10 eura po osobi. Napojnice koje se plaćaju na brodu iznose 7 eura po danu (49 eura po osobi).

U ponudi su i dvije vrste paketa pića dnevno – od 10 i 19,5 eura, koje su daleko bolja opcija od pojedinačnog kupovanja vode: flaša od litra košta 3,39 eura. Jedna esspreso kafa će vas koštati 1,95 eura, a dvije 3,45 eura: osnovna cijena je 1,5 eura, ali se naplaćuje usluga (bez obzira na to što se plaćaju obavezne napojnice) koja svaki put iznosi 0,45 eura, pa je stoga uvijek bolje naručivati odmah više.

Prevoz do ukrcajne luke je također, u vlastitoj režiji, pa je za krstarenja u svakom slučaju bolje i jeftinije birati onu u Hrvatskoj (Dubrovnik): cijena povratne autobusne karte košta 35 eura sa staničnim uslugama.

No, svi oni koji jednom dožive čar krstarenja poželjet će da ga što prije ponove.

Izvor: Oslobodjenje

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0