Kadaif Kadaif
Koda nas se spremaju recepti za Bajramske praznike, a ja mislim da je Kadaif pravi izbor. Miris, ukus. . . a i tradicija.  ... Kadaif
Koda nas se spremaju recepti za Bajramske praznike, a ja mislim da je Kadaif pravi izbor. Miris, ukus. . . a i tradicija.
 

Sastojci:

  • 750 g kadaifa
  • 250 g putera
  • 300 g oraha

 

Agda:

  • 6 šolja šećera  (750 g šećera)
  • 5 šolja vode    (700 ml vode)
  • 1/2 limuna ( sok)

 

Priprema:

Sirovi kadaif stavite u duboku i široku posudu i pospite ga  istopljenim puterom. Rukama sve dobro izmiješajte, kako bi sirovi kadaif ravnomjerno upio puter. Nemojte brinuti ukoliko  vam se kadaif  izmrvi. To neće umanjiti njegov kvalitet, čak je i poželjno da sirovi kadaif bude što sitniji i tanji. Namažite četvrtasti pleh maslacem i po njemu složite dio kadaifa. Pritisnite kadaif donjom stranom pleha iste veličine, kako bi se kadaif sabio i izravnao. Ostavite tako da stoji dok pripremite orahe. Orahe možete sitno isjeckati kao za baklavu, a možete ih drobiti oklagijom. Mada u nekim receptima piše da se kadaif posipa mljevenim orasima, ova poslastica je puno ukusnija i ljepša ako se stave drobljeni, a ne mljeveni orasi. Orahe treba ravnomjerno rasporediti po kadaifu. Preko oraha  nanesite drugi dio sirovog kadaifa. Opet pritisnite kadaif plehom kako bi se fino poravnao. Peći na 200  stepeni  5-10 minuta. Potom smanjiti na 160 stepeni i ostaviti kadaif da se suši još 20-ak minuta. Nakon što je kadaif gotov, izvaditi ga i ostaviti da se ohladi 10-tak minuta. Kadaif se zalije mlakom agdom, polahko kako bi ravnomjerno upisajlo.

Prijatno 😀

 

 

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0