Dobri i zdravi recepti sa jajima Dobri i zdravi recepti sa jajima
  Jaja jesu izuzetno hranljive namirnice posebno ako u obzir uzmemo njihove nutritivne vrednosti. Pored brojnih vitamina i minerala u sastavu, prednost dobijaju pre... Dobri i zdravi recepti sa jajima

 

Jaja jesu izuzetno hranljive namirnice posebno ako u obzir uzmemo njihove nutritivne vrednosti. Pored brojnih vitamina i minerala u sastavu, prednost dobijaju pre svega gvožđe, kojim obiluje žumance, i belančevine kojim obiluje belance. Slobodno možemo reći da retko koja namirnica može nadmašiti jaje u ovim sastojcima.

 

Ono što bi bilo korisno da znaju sve pripadnice lepšeg pola jeste da, ukoliko uvrste jaja u svoju redovnu ishranu, mogu znatno oslabiti, a što je najvažnije skinuće obim svog struka i butina. Poželjno je, naime, da vam se makar jedan obrok dnevno sastoji od jaja u bilo kom obliku.

 

Za doručak, na primer, možete skuvati jaja i pojesti ih sa malo sira i kakvom salatom, ili pak to ostaviti za ručak, a za doručak napraviti kajganu. Ako u tom smislu jaja dominiraju vašom ishranom makar mesec dana, rezultati će biti i više nego očigledni.

 

Pri tom, ono što moramo da napomenemo, a što ste se već verovatno svi zapitali, jeste da su naučne studije pokazale da umerena konzumacija jaja, a to u ovom slučaju jeste jedno do dva na dan, neće dovesti do povećanja nivoa holesterola u krvi.

 

Jaja se mogu spremati na stotine načina. Pored toga što mogu služiti kao obrok, ona se stavljaju i u testa, u sendviče, u poslastice kakve su torte, kolači i sladoledi. Prosto je danas teško zamisliti hranu bez jaja, kao i kuhinju i frižider u kojoj ih nema.

 

Jedna od zdravijih varijanti obroka sa jajima jesu takozvana poširana jaja. Ovo jeste jedna od neobičnijih metoda koju možete primeniti kada želite skuvati jaja, dakle nije ona klasična kada ih cela neoljuštena stavljate u vodu. Za ovaj metod potrebno vam je litar ključale vode u koji sipate pola čaše sirćeta a zatim u to razbijete dva jaja i skuvate ih tokom 30 sekundi. Izvadite ih mrežicom i služite za doručak uz salatu, integralni hleb i kakav jogurt. Idealno za početak dana, ali i za gubitak kilograma.

 

Omleti se takođe često služe za doručak, ne samo u kućnoj varijanti, već i u gotovo svim restoranima. Postoji mnogo vrsta omleta a priprema je ista, s tim što dodajete razne vrste povrća koje volite – papriku, luk, paradajz, tikvicu. Takođe idealan predlog za doručak koji se može spravljati i samo od belanaca, naravno sa minimalnim brojem kalorija.

 

Jaja su idealna u kombinaciji sa brokolijem, sremušom, blitvom, ali i sa krastavcem, paradajzom, belim lukom, sirom i šunkom. Ima ih u svim kombinacijama i nezamenjiva su u svim svetskim kuhinjama (meksička i italijanska metoda pripreme jaja kao najpoznatije).

 

Takođe ne smemo zaboraviti i poslastice, koje opet ne moraju nužno biti nezdrave i gojazne. Omleti mogu biti i u vidu slatke varijante, pa tako se često na trpezama mogu naći i omleti sa orašastim plodovima, omleti sa kokosom, slatke kajgane sa kakaom, kajgane sa voćem, pa i proteinski palačinci i čokoladni kolači od belanaca.

 

Jaja se mogu spremati na hiljade načina i naći se u hiljadama raznih jela. Važno je da zapamtimo njihov izuzetno veliki značaj za zdravlje, kao i ulogu u mogućem skidanju neželjenih kilograma bez bilo kakve bojazni od viška holesterola ukoliko ih konzumiramo na pravi način, dakle, umereno.

 

Izvor:pozitivne.info

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0