Bosanski Mostovi: Rimski Most Bosanski Mostovi: Rimski Most
Malo je destinacija na svijetu gdje ćete imati priliku posjetiti ostatke nekih od najvećih civilizacija na svijetu. Dakako, da je BiH i grad Sarajevo,... Bosanski Mostovi: Rimski Most

Malo je destinacija na svijetu gdje ćete imati priliku posjetiti ostatke nekih od najvećih civilizacija na svijetu. Dakako, da je BiH i grad Sarajevo, jedna od takvih. Idemo tragovima rimskog carstva i vodimo Vas na jedan od najljepših spomenika iz tog doba u Bosni i Hercegovini – Rimski most. Rimski most je jedan od četiri stara kamena mosta na području Sarajeva koji su još uvijek ostali sačuvani.

Rimski most nalazi se na rijeci Bosni nedaleko od Ilidže na starom danas napuštenom putu, a odmah do magistrale koja vodi prema Blažuju.  Ostala tri mosta su Šeher-Ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija i Kozija ćuprija. Most se može vidjeti ako se vozi magistralnom cestom od Blažuja prema Ilidži. Nalazi se odmah pored puta, s desne strane.

  • Katarin Zeno piše o ovom mostu
  •  izgrađen poslije 1530. a prije 1550. godine
  • Most je obnavljan već polovinom 16. vijeka
  • Spominje se i da je obnovitelj mogao biti Gazi Ali-paša.
  • Most je izgrađen od klesanog kamena
  • oblikovan je kao niska polegla građevina na sedam lukova
  • Dužina mu iznosi oko 40 metara, a širina 4,5 metara

Postoji pretpostavka da je na istom mjestu postojao most u doba Rimskog Carstva i da je današnji most građen na temeljima prethodnog. Dokazano je da materijal korišten za gradnju mosta, odgovara antičkim objektima koji se nalaze u blizini. To je vjerovatno i razlog zbog kojeg je i dobio ime Rismki most.

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0