Uređivanje doma u žutoj boji Uređivanje doma u žutoj boji
Opšte je poznato da je naše raspoloženje često uslovljeno bojama koje posmatramo. U zavisnosti od našeg karaktera i temperamenta reagovaćemo na različite boje ali... Uređivanje doma u žutoj boji

Opšte je poznato da je naše raspoloženje često uslovljeno bojama koje posmatramo. U zavisnosti od našeg karaktera i temperamenta reagovaćemo na različite boje ali retko koja utiče na našu svest sa tolikim intenzitetom kao što to čini žuta boja.

Prvenstveno posmatrano, žuta je boja sunca i stoga je oduvek bila simbol života i pokretačke energije. U tom smislu, u zavisnosti od toga koje osećanje želite da probudite kod ukućana i gostiju, koristićete boju za zidove sa različitim nijansama žute, jer je sama priroda ove boje veoma kompleksna.

  Od količine crvene ili plave boje koju u sebi sadrži, priroda žute boje varira. Žuta sa primesom crvene je topla i otvara prostor te je veoma pogodna za prostrane zidove i velike komade nameštaja. Nju bi posebno trebalo koristiti u prostorijama kod kojih prozori gledaju na sever i samim tim nemaju dovoljno svetlosti, kako bi se izbeglo osećanje beživotnosti i skučenosti. Suprotno, ako žuta u sebi ima primesu plave, nju bi trebalo koristiti na malim površinama i malim komadima nameštaja. Ova nijansa žute u sebi ima određenu količinu hladnoće, te je dobro koristiti je sporadično, kako bi se ograničilo osećanje beskrajnog prostora koji daje žuta sa nijansom crvene.

image01

  Obična žuta boja je neutralna i možete je koristiti gotovo svuda. Posebno je svetlo žuta nijansa pogodna za sve prostorije u domu. Ako vam je u jutarnjim časovima potrebno više energije, žuta boja u vašem kupatilu učiniće da se osetite poletnije. Uređivanje dečije sobe u žutoj boji omogućava da vaše dete u svakom trenutku oseti toplinu i ugodnost doma, dok će veće prostorije ofarbane u žuto biti još otvorenije i prijatnije za boravak.

image00

  Međutim, ono što bi trebalo da znate kada je reč o žutoj boji, jeste da zbog svoje intenzivne energije nije pogodna za prostorije u kojima planirate da radite ili u kojima će vaš boravak uslovljavati visok nivo koncentracije. Razdraganost i pokretnost kojom ova boja odiše lako će vam skretati pažnju i dekoncentrisati, te je ipak bolje da sve ostale prostorije od kojih očekujete ugodnost u boravku ofarbate u žuto ali ne i radnu.

image04

  Najčešće nijanse žute su pastelno žuta i ona je pogodna za dnevnu sobu u kojoj planirate da se odmorite i razmišljate u miru. Intenzivno žuta je tradicionalno boja temperamenta i hrabrosti. Njoj vrlo slična je poletna limun žuta, tako da obe ove nijanse možete koristiti ili u dnevnoj sobi ili u prostorijama u kojima planirate dinamičniji način življenja, bez obzira na to da li je reč o fizičkim vežbama ili socijalizaciji sa prijateljima.

image03

U paleti boja za zidove, žuta boja kao najlakša boja spektra, jako dobro utiče na raspoloženje, i zbog nje ćete se uvek osećati optimistično. Stoga ako razmišljate kojom bojom bi trebalo da uredite vaš dom, žuta je zasigurno pravi izbor!

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0