Kako ofarbati drvene komade nameštaja? Kako ofarbati drvene komade nameštaja?
Kako ofarbati drvene komade nameštaja?   Farbanje nameštaja od drveta je odličan način da povratite sjaj staroj stolici ili nekom drugom komadu drvenog nameštaja.... Kako ofarbati drvene komade nameštaja?

Kako ofarbati drvene komade nameštaja?

 

Farbanje nameštaja od drveta je odličan način da povratite sjaj staroj stolici ili nekom drugom komadu drvenog nameštaja. Sam proces farbanja je relativno jednostavan i sve što je potrebno je nekoliko osnovnih alatki i malo vremena. Zbog ovoga, ovaj projekat je idealan kao vikend zanimacija. Dobra stvar je ta što drveni komad nameštaja možete prefarbati u bilo koju boju i prilagoditi ga okruženju. U ovom tekstu ćemo obraditi farbanje drvenog nameštaja u dva koraka: priprema i farbanje drveta.

1. Korak – Priprema drveta

1. Pripremite prostor na kome ćete farbati. Postavite neku podlogu na kojoj ćete farbati (celofan, neko staro platno, šatorsko krilo..), da biste zaštitili pod i pobrinite se da otvorite što više prozora i vrata da bi ste obezbedili dovoljno ventilacije prostoriji u kojoj farbate. Pre početka farbanja, obavezno stavite masku za lice i ako želite rukavice.

 unnamed

2. Uklonite sve delove sa nameštaja koje nećete farbati (naravno, one koje je moguće ukloniti a da se nameštaj ne ošteti). Time ćete postići da se ti delovi ne uprljaju bojom i da vam ne smetaju prilikom farbanja.

unnamed (1)

3. Ispunite sve rupe, pukotine i ostale neravnine koristeći git za drvo. Git koristite samo na oštećenim delovima drveta. Ukoliko  prilikom nanošenja gita nanesete i na neoštećeno drvo, možete ga sastrugati posle. Pomoću špahtle sastružite višak gde ga ima i osavite git da se osuši. Nemojte zaboraviti da popunite papirom (ili nekim drugim zgodnim predmetom), rupe u kojima su se nalazili izvađeni delovi kako bi kasnije mogli da ih vratite bez problema.

 unnamed (2)

4. Izšmirglajte površinu nameštaja. Ovo možete uraditi jednostavno korišćenjem šmirgle il brusilice za veće površine. Cilj šmirglanja je da se skine zaštitini lak koji je na površini drveta. Tako će se prajmer (podloga za bojenje) bolje vezati za drvo. Obratite posebnu pažnju na sve neravnine i ostale nepravilnosti i pobrinite se da ih ne propustite. Delove na koje ste naneli git za drvo obavezno izšmirglajte da budu u ravni sa ostatkom nameštaja.

unnamed (3)

5. Uklonite piljevinu nakon šmirglanja. Nežno prebrišite izšmirglani deo čistom krpom. Ako je potrebno, za čišćenje koristite neki blagi deterdžent. U tom slučaju prebrišite površinu suvom krpom nakon korišćenja deterdženta.

unnamed (4)

2. Korak – Nanošenje prajmera i farbanje drveta

 unnamed (5)

1. Da li vam je prajmer zaista potreban? Ako želite da vaša boja traje dugo i da bude ravnomerno nanesena na drvo, obavezno je da pre farbanja nanesete prajmer. Ne morate obraćati previse pažnje na ravnomerno nanošenje prajmera. Bitnije je da njime prekrijete sve delove koje ćete farbati. Kada to odradite, spremni ste za farbanje drveta.

 unnamed (6)

Ako želite da komad nameštaja izgleda starinski, ofucano i zastarelo, možete preskočiti prajmer. Ali treba napomenuti da se u tom slučaju poliuretanska boja za drvo može ljuštiti, pošto nema prajmera da je drži.

Na površine koje se češće koriste, kao što je recimo površina stola, nanesite više prajmera radi bolje zaštite. Možete slobodno naneti i više slojeva ili jedan deblji sloj ukoliko želite da postignete dodatnu zaštitu i sjaj.

  2. Kada se prajmer osuši, blago ga izšmirglajte. Sve delove koje ste prekrili prajmerom izšmirglajte sa finom šmirglom. Ovako će se boja još bolje vezati za prajmer. Obavezno dobro obrišite prašinu i piljevinu nastalu šmirglanjem pre nego što počnete sa farbanjem drveta.

 unnamed (6) 

3. Drvene površine ofarbajte prvo sa valjkom a nakon toga i sa četkom. Valjkom pređite preko svih površina preko kojih je moguće preći. Zatim pomoću četke, jednakim potezima ponovo pređite te površine, a posebnu pažnju obratite na delove koje valjak nije mogao da dohvati, kao što si ivice i ćoškovi. Sačekajte da se boja osuši i onda proverite da li ima nekih delova gde boja nije nanešena. Razmislite o korišćenju regeneratora za drvo. On se meša sa farbom, ali ne menja njenu boju. Regenerator će učiniti da se boja sporije suši, a tako će boja izgledati ujednačenije (boja koja se osuši prebrzo izgleda lošije). Ovo će vam svakako olakšati posao. Preporučujemo i da nabavite kvalitetnu četku za farbanje. Farbanje odrađeno lošom četkom je prepoznatljivo, a i dlake koje otpadaju sa nje će ostati u farbi. Dobre četke su malo skuplje, ali ako se dobro brinete o njima, trajaće godinama i isplatiće se.

 unnamed (7)

4. Ako je potrebno, nanesite drugi sloj boje. Većina profesionalaca smatra da prajmer i jedan sloj farbe nisu dovoljni da farbanje nameštaja izgleda profesionalno. Sačekajte da se prvi sloj boje osuši (najbolje preko noći ili najmanje 6 sati), a onda nanesite još jedan sloj, istom metodom kao i prvi.

 unnamed (8)

5. Ukoliko želite da dodatno zaštitite drvenu površinu, nanesite lak za drvo kada se boja u potpunosti osuši. Ovo će zaštititi drvo od oštećenja i grebanja, a daće mu i blagi sjaj.

 unnamed (9)

Izvor: Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0