Trebević: “Ferata” u zimskim uslovima Trebević: “Ferata” u zimskim uslovima
Trebević, planina jugoistočno od Sarajeva, nadmorske visine 1.629 metara, značajan je turistički i rekreativni potencijal. Prirodnim ljepotama, florom i faunom tokom cijele godine privlači... Trebević: “Ferata” u zimskim uslovima

Trebević, planina jugoistočno od Sarajeva, nadmorske visine 1.629 metara, značajan je turistički i rekreativni potencijal.

Prirodnim ljepotama, florom i faunom tokom cijele godine privlači mnogobrojne posjetioce iz zemlje i inozemstva.

Prirodno je to stanište za više stotina vrsta drveća, grmlja, zeljastih biljaka te niz endemičnih vrsta i predstavlja oazu mira i zelenila u neposrednoj blizini grada.

Iako su tokom proteklog rata uništeni mnogi sadržaji (od žičare do bob i sankaške staze) po kojima je poznata iz vremena 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i danas ta planina posjetioce privlači raznovrsnim sadržajima.

Polako vraća nekadašnji sjaj.

Planinari redovno pohode vrh Trebevića, odakle se pruža prekrasan pogled na bosanske planine Igman, Bjelašnicu, Treskavicu, Jahorinu, Romaniju i druge, a posebno lijep pogled pruža se na grad Sarajevo.

Na Trebeviću je i Bijela stijena (1.280 m.n.v), gdje je izgrađena ‘ferata’, osigurana planinarska staza u stijenama, koja služi za lakše savladavanje ekstremnijih uspona.

Nedavno je na Bijelim stijenama i zvanično otvorena ‘ferata – prof. dr. Josif Fleger,’ dužine oko 130 metara, s vremenom uspona oko 30 minuta, a trasirali su je i izradili Davor Ciganković i Ismar Handžić.

Priliku da savladaju tu ‘feratu’ u zimskim uvjetima imali su planinarski vodiči stanica iz Zagreba i Sarajeva, te su potom nastavili kretanje zapadnim grebenom do vrha Trebevića.

Vrijeme je bilo prohladno i maglovito, ali im to nije pokvarilo ugođaj.

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo nedavno je, potpisivanjem sporazuma, ozvaničila suradnju s kolegama iz Zagreba, a ranije i s vodičima iz Splita. Predviđeno je da se taj tripartitni sporazum odnosi i na ostale stanice planinarskih vodiča u Hrvatskoj.

Sporazum o suradnji triju stanica ima višestruki značaj, a posebno se ističe suradnja na jačanju vodičke djelatnosti, planinarstva uopće kao i turizma.

Već su zabilježeni i prvi konkretni dogovori suradnje koji se odnose na osposobljavanja vodiča u obje države i dogovor o sudjelovanju u projektima EU fondova radi opremanja stanica planinarskih vodiča.

Dogovorena je obostrana podrška i pomoć vodičima iz spomenutih stanica na teritorijama Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine.

Izvor: Fena 

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0