“Tekuće zlato” –  pobijedite bol maslinovim uljem “Tekuće zlato” –  pobijedite bol maslinovim uljem
Ako patite od hroničnih bolova, umjesto lijekovima, koji pri dužoj upotrebi mogu imati niz nuspojava, bol pobijedite maslinovim uljem. Zahvaljujući antioksidansima polifenolima, ovo “tekuće... “Tekuće zlato” –  pobijedite bol maslinovim uljem

Ako patite od hroničnih bolova, umjesto lijekovima, koji pri dužoj upotrebi mogu imati niz nuspojava, bol pobijedite maslinovim uljem. Zahvaljujući antioksidansima polifenolima, ovo “tekuće zlato” ima jaka protivupalna svojstva te je efikasno čak i kod artritisa.

Samo 50 ml maslinovog ulja, oko tri i pol kašike, ima isti učinak protiv bolova u zglobovima kao tableta ibuprofena od 200 mg, ako ga svakodnevno pijete, a za razliku od lijekova, ne oštećuje zglobove.

Nakon dužeg korištenja nesteroidni protivupalni lijekovi poput ibuprofena oštećuju tkivo zglobova, a najveća oštećenja trpe zglobovi kuka. Acetaminofen ne oštećuje zglobove, no trovanja acetaminofenom najveći su uzrok akutnog zatajenja jetara. Kako bi maslinovo ulje bilo što bolje, odaberite što svježije i najmanje obrađeno, hladno prešano ekstra djevičansko malinovo ulje u malim, tamnim bočicama.

Osim što će ublažiti bol kao tableta, maslinovo ulje sjajno je i kao oblog. Ugrijte ga pa mlakog umasirajte na bolno mjesto. Nezasićene masne kiseline iz ekstra djevičanskog ulja od starenja čuvaju i neurone te jačaju rad mozga. No i druge ćelije stare sporije jer je ulje bogato vitaminima A, D, K i E koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Izvući najviše iz maslinovog ulja
Na mračnom i hladnom mjestu neotvorena boca maslinovog ulja može trajati do dvije godine. Kad bocu otvorite, potrošite ulje u nekoliko mjeseci.

Jači okus znači više blagotvornih polifenola
Svako maslinovo ulje ima istu količinu masti i holesterola te oko 120 kalorija po kašikici. Mediteranska ishrana temeljena na maslinovom ulju povezuje se s nižim stopama raka i rizika od srčanih bolesti te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Za prženje je ipak dobilo ‘samo’ srebrnu medalju
Kad se zagriju iznad dimne tačke, ulja počinju proizvoditi otrovne pare i štetne slobodne radikale. Dimna tačka repičina ulja je 95°C, kukuruznog i nedjevičanskog maslinovog ulja 160°C, a ekstra djevičansko maslinovo ulje može podnijeti zagrijavanje do 200°C. Ipak, za prženje je najbolje palmino.

Uz trik i kolači postaju borci protiv starenja
U receptima 3/4 maslaca ili repičina ulja zamijenite ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Uz taj ćete mali trik, koji vrijedi za sva jela, kolače i hljeb, smanjiti količinu kalorija, zasićenih masti i lošeg holesterola. I za salate koristite maslinovo ulje.

Izvor: 24sata.hr

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0