Svi znamo koliko je ukusna,a da li ste znali koliko je zapravo vrlo zdrava: Crna čokolada Svi znamo koliko je ukusna,a da li ste znali koliko je zapravo vrlo zdrava: Crna čokolada
Svi znamo koliko je ukusna, ali da li ste znali da je crna čokolada zapravo vrlo zdrava? Pri odabiru čokolade opredijelite se za onu... Svi znamo koliko je ukusna,a da li ste znali koliko je zapravo vrlo zdrava: Crna čokolada

Svi znamo koliko je ukusna, ali da li ste znali da je crna čokolada zapravo vrlo zdrava? Pri odabiru čokolade opredijelite se za onu sa 70% kakao mase, bez dodatka drugih biljnih masti, za aromu narandžine kore, a ne armou karamele i nugata. Ovakav odabir ukusa omogućiće vam užitak, ali i zdrave sastoje iz čokolade. Evo 11 razloga zašto možete bez griže savjesti da uživate u ovoj ukusnoj poslastici koja je, dokazali naučnici, vrlo zdrava za vas!

1. Čokolada pomaže da se opustite
Jedna švajcerska studija utvrdila je da ko jede 40g tamne čokolade dnevno znatno smanjuje nivo hormona stresa kortizola.

2. Čokolada poboljšava koncentraciju
Vrlo tamna čokolada izaziva povećanje protoka krvi do određenih dijelova mozga i povećava budnost.

3. Čokolada pomaže u borbi protiv raka
Visok nivo antioksidansa polifenola koji se nalazi u tamnoj čokoladi smanjuje štetu koju prave slobodni radikali u organizmu. Biohemičari s London’s King’s College utvrdili su da 17 čaša soka od narandže ima isto dejstvo na slobodne radikale kao 50g tamne čokolade.

4. Čokolada djeluje kao lijek protiv kašlja
Crna čokolada bogata je teobrominom koji potiskuje aktivnost kašlja.

5. Čokolada pomaže sprečavanju bolesti srca
Devetogodišnja švajcerska studija koja je u ispitivanje uključila 31.000 žena koje su jele jednu do dvije porcije tamne čokolade sedmično, smanjile su rizik od kardovaskularnih oboljenja. Zbog antiinflamatornih svojstva, kao i činjenici da sadrži visok nivo flavonoida i služi kao snažan antioksidans tamna čokolada smanjuje rizik srčanih oboljenja.

6. Tamna čokolada će vas spasiti od grickalica
Da, stvarno! Visok sadržaj vlakana u tamnoj čokoladi učiniče da manje žudite za masnom i kaloričnom hranom.

7. Čokolada vas štiti od sunca
Istraživanja sprovedena u Londonu uključila su ljude koji su, tri mjeseca, jeli čokoladu s visokim nivoom flavonoida. Na suncu je nihova koža dvostruko duže bila otpornija na crvenilo kože. Čokolada ipak nije zamjena za kreme za sunčanje, ali pomaže da koža sporije pocrveni.

8. Konzumacija čokolade pomaže u kontroli dijabetesa
Azot-oksid, koji pomaže da se kontroliše osjetljivost na insulin, unaprijeđen je flavonoidima u čokoladi, što znači da redovna konzumacija tamne čokolade može smanjiti pojavu insulinske rezistencije na pola.

9. Čokolada podiže nivo raspoloženja
Čokolada povećava nivo seratonina, hormona sreće u krvi, pa će vas pauza uz kocku čokolade učiniti srećnijima.

10. Čokolada poboljšava protok krvi
Razređivačka svojstva krvi tamne čokolade su pokazala da pomažu cirkulaciji, poboljšavaju protok krvi, izgled kože i utiču na smanjenje celulita.

11. Čokolada popravlja vaš vid
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Riding sugeriše da tamna čokolada poboljšava protok krvi na mrežnjači, što doprinosi jasnijem vidu.

Izvor: cosmopolitan.rs

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0