Suočavanje sa gubitkom posla: Kako prevazići stres i krenuti dalje Suočavanje sa gubitkom posla: Kako prevazići stres i krenuti dalje
Stres povodom gubitka posla mnogi psiholozi prema intenzitetu porede sa razvodom braka. Iako način na koji će osoba prihvatiti ovaj događaj zavisi od mnoštva... Suočavanje sa gubitkom posla: Kako prevazići stres i krenuti dalje

Stres povodom gubitka posla mnogi psiholozi prema intenzitetu porede sa razvodom braka. Iako način na koji će osoba prihvatiti ovaj događaj zavisi od mnoštva faktora (počev od ličnih osobina pojedinca, preko finansijskog stanja pa do samog odnosa prema poslu), činjenica je da je u pitanju promena koja utiče na osećaj sigurnosti, samopouzdanje i remeti izvesne planove za budućnost. Ukoliko se vi ili neko iz vaše okoline trenutno suočava sa gubitkom posla, u redovima koji slede pročitajte nekoliko saveta u vezi sa načinom na koji je najbolje pristupiti ovoj situaciji i koracima koje valja načiniti ne bi li se krenulo dalje.

Prihvatanje gubitka

Prihvatanje svakog gubitka u životu je proces, a uglavnom je taj proces nošen osećanjem tuge, besa ili prosto nelagode. Bez obzira na ostale prilike, činjenica je da ova situacija nije prijatna, a za mnoge će ona značiti mnogo više od toga, te će se sporije kretati kroz faze prihvatanja ove životne promene. Nakon inicijalnog šoka (ukoliko niste očekivali da će se ovo desiti iz nekog razloga), nemojte se previše opirati osećanjima koja slede, ali nemojte dozvoliti ni da vas ona obuzmu. Važno je da zadržite sposobnost da se od svojih osećanja delimičnno distancirate razumevajući ih kao deo procesa koji će ubrzo biti iza vas, a sam događaj (iako nemio u datom trenutku) kao priliku za neke po vas bolje životne rasplete. Ukoliko vam ovaj događaj bude snažnije uticao na samopouzdanje, pomoć psihologa može da bude dobra ideja, ne biste li kroz razgovor sa stručnim licem došli do konkretnih i objektivnih zaključaka i naučili da se nosite sa ovom i njoj sličnim situacijama.

Novi ciljevi

Nakon što ste se pomirili sa gubitkom posla i stavili tačku na to poglavlje u životu, idealno bi bilo da izdvojite malo vremena za sebe i bavite se aktivnostima koje vas relaksiraju, ne biste li iskoristili ovu situaciju na najbolji mogući način. S druge strane, ovo je izvestan luksuz koji nije opcija za većinu, te ćete po gubitku posla verovatno želeti da što pre dobijete novu priliku. Ovo je trenutak da sagledate svoje ciljeve i ambicije, svoje kvalifikacije i potrebe, svoja očekivanja od radnog mesta i dominantna očekvanja poslodavaca od zaposlenih u vašoj struci. Potrebno je da se upoznate sa aktuelostima na tržištu rada, koja će se razlikovati u zavisnosti od toga da li tražite posao u Beogradu ili nekom manjem mestu, kao i zavisiti od profesije kojom se bavite. Tek kada sagledate situaciju na tržištu sa svih strana i sačinite okvirni plan svog željenog toka karijere, moći ćete da se odlučite na svoje naredne korake.

Sticanje dodatnih znanja i veština

U zavisnosti od toga kakav ste zaključak doneli povodom odnosa vaših kvalifikacija i zahteva poslodavaca, te i kakve su vaše ambicije i kako izgleda plan vaše dalje karijere, procenite da li su dodatni kursevi i samousavršavanje vaš logičan naredni korak. Na tržištu se pojavio veliki broj kurseva i obuka koji pomažu pojedincima da načine iskorak u svojoj karijeri prekvalifikacijom ili dodatnom edukacijom. Ukoliko ste dugo radili na prethodnom radnom mestu, te samim time izgubili nit aktuelnosti kada je potražnja za stručnjacima u okviru različitih industrija u pitanju, verovatno će ovi kursevi imati šta da vam ponude. S druge strane, ukoliko je gubitak posla u vezi sa vašim veštinama, jasno je da bi nakon spoznavanja ove činjenice trebalo da poradite na unapređivanju sebe kao stručnjaka i kandidata za naredno radno mesto.

Umrežavanje zarad napretka

Kontakte koje ste sticali tokom školovanja i razvoja svoje karijere bi trebalo da održavate, kako iz razloga što uključenost u društveni život donosi mnoga dobra na psihičkom planu za svakoga od nas, tako i iz više praktičnih razloga. Umrežavanje ili takozvani networking će zasigurno pred vas postaviti brojne nove poslovne prilike i pomoći vam da održite korak sa aktuelnostima. Prisustvovanje društvenim događajima, okupljanjima zabavnog tipa i seminarima u vezi sa vašom strukom, može doneti nova korisna poznanstva, blagovremena saznanja u vezi sa upražnjenim radnim mestima u kompanijama koje vas interesuju i preporuke koje su u ovom kontekstu zaista zlata vredne.

Uporno apliciranje

Nakon gubitka posla je veoma teško odbaciti malodušne misli i održati samopouzdanje na visokom nivou, čemu dodatno doprinosi proces apliciranja za nove pozicije, koji uglavnom podrazumeva i određeni broj odbijenica pre no što zaista dobijete priliku na novom radnom mestu. Radite na svom pozitivnom stavu i nemojte dozvoliti da vaša volja i energija opadaju zbog činjenice da proces traženja novog posla neretko podrazumeva i brojne padove pre konačnog uspona. Aplicirajte za sve pozicije na kojima smatrate da biste se dobro pokazali i koje su u skladu sa vašim karijernim planom, a u skladu sa zahtevima poslodavaca adaptirajte sadržaj vaše radne biografije. Rasporedite informacije u vašem CV-u počev od najrelevantnijih za datu radnu poziciju, a ne biste li ga učinili preglednijim pridružite mu propratno pismo. Motivaciono pismo personalizujte pokazujući svoja znanja u vezi sa radom konkretne kompanije, a takođe u njemu govorite o svojim ambicijama i načinu na koji biste mogli da doprinesete uspehu poslovanja u koje biste se uključili kao zaposleni.

Iako izuzetno stresan događaj, gubitak posla bi mogao da bude zapravo vaš ključ za napredak ukoliko se prema njemu odnosite sa pozitivnim stavom i objektivno procenivši svoju odgovornost u celokupnoj situaciji. Ukoliko se budete suočeni sa gubitkom posla, imajte razumevanja za sebe i određeni period u toku kojeg biste se mirili sa situacijom, a zatim razmotrite rad na sebi, samousavršavanje i nove prilike za zaposlenje.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0