Šaka borovnica produžuje život Šaka borovnica produžuje život
Mogu li borovnice produžiti životni vijek? Pojedete li dnevno zdjelicu borovnica, to će vas zaštititi od pretilosti, srčanih bolesti i dijabetesa. Zdjela šumskih borovnica... Šaka borovnica produžuje život

Mogu li borovnice produžiti životni vijek? Pojedete li dnevno zdjelicu borovnica, to će vas zaštititi od pretilosti, srčanih bolesti i dijabetesa.

Zdjela šumskih borovnica na dan može štititi od niza zdravstvenih problema, uključujući pretilost, bolesti srca i dijabetes.

Redovita konzumacija navedene količine bobica duže od osam tjedana može poboljšati ili spriječiti metabolički sindrom, kažu znanstvenici. Metabolički sindrom je medicinski izraz za kombinaciju simptoma dijabetesa, visokog krvnog tlaka i pretilosti. Sve to povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

I dijabetes, i visok krvni tlak, i pretilost mogu oštetiti krvne žile, ali osobito je opasno ako su prisutni istovremeno.

Bobice su bogate polifenolima – antioksidansima koji štite stanice srca i pomažu u snižavanju krvnog tlaka.

Oni mogu pomoći u smanjenju oštećenja stijenke krvnih žila i smanjivanju intolerancije glukoze – viška šećera u krvi koji može dovesti do dijabetesa.

Navedena studija objavljena je u stručnom časopisuApplied Physiology, Nutrition, and Metabolism, a testovi su izvođeni na pretilim štakorima koji su dobivali borovnice.

Znanstvenici su otkrili da je ovakva prehrana utjecala na opuštanje krvnih žila, što ima velik utjecaj na cirkulaciju i krvni tlak.

Jedna od autorica studije Dorothy Klimis-Zacas, profesorica nutricionizma na Sveučilištu Maine, rekla je: ‘Metabolički sindrom je skupina rizičnih faktora u koje spada i pretilost, hipertenzija (visok krvni tlak), upale, povišen kolesterol, intolerancije glukoze, inzulinska rezistencija i endotelne disfunkcije. Mnoge tvari koje se nalaze u hrani mogu spriječiti metabolički sindrom, čime se smanjuje potreba za lijekovima i medicinskom intervencijom.’

Dodala je da su prethodna istraživanja već pokazala prednosti polifenolima bogatih šumskih borovnica i njihovo ljekovito djelovanje na srce.

Profesorica Klimis-Zacas je objasnila da konzumacija šumskih borovnica dugoročno može normalizirati upalne procese i poboljšati funkciju endotela.

No, u tom slučaju je najbolje jesti sirove bobice. Prethodna su istraživanja pokazala da je kuhanje i pečenje za petinu smanjilo njihova hranjiva (udio polifenola) i ljekovita svojstva.

Izvor: Magazin.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0