Oblik umjetnosti i/ili čista matematika: Uređivanje prostora Oblik umjetnosti i/ili čista matematika: Uređivanje prostora
Iako se uređenje prostora smatra oblikom umjetnosti, u to je uključeno više matematike nego što ste mislili. Ako planirate da preuredite svoj životni prostor,... Oblik umjetnosti i/ili čista matematika: Uređivanje prostora

Iako se uređenje prostora smatra oblikom umjetnosti, u to je uključeno više matematike nego što ste mislili. Ako planirate da preuredite svoj životni prostor, donosimo nekoliko matematičkih pravila koji će vam to olakšati.

1. Veličina tepiha

Često griješimo kada izaberemo pogrešnu veličinu tepiha za određenu prostoriju. Ako birate tepih za dnevni boravak, spavaću sobu ili trpezariju, neka bude oko 45 centimetara manji od veličine prostorije. Izuzetak je manji prostor, kada možete da izaberete mali tepih koji će biti centriran između namještaja, na primjer ispod stočića i između garniture za sjedenje.

2. Veličina trpezarijskog stola

Postoje četiri osnovne vrste trpezarijskih stolova: kvadratni, okrugli, ovalni i pravougaoni. Prilikom izbora, potražite stolove koji su široki manje od 90 centimetara, jer oni pružaju dovoljno prostora na obje strane kako bi gosti tokom obroka imali dovoljno prostora. Potrudite se da između stola i zidova odnosno namještaja koji ga okružuje bude prostor od oko 120 centimetara kako bi se omogućilo nesmetano ustajanje i kretanje oko stola.

3. Izbor sofe

Ako tražite savršenu sofu za odmaranje i dremke, neka ne bude duža od 230 centimetara kako bi vam bilo udobno.

4. Prostor u dnevnom boravku

Često nismo sigurni kako da postavimo predmete u dnevnoj sobi. Potrudite se da budu razmješteni tako da svako može slobodno da se kreće oko fotelja, stolica i drugih komada namještaja. Zato ostavite prostor od 35 do 45 centimetara između namještaja.

5. Postavljanje slika

Kada se radi o kačenju slika i umjetničkih djela, važi pravilo od 145 centimetara. Sve slike ili ogledala trebalo bi da budu postavljeni na zidu tako da je središnji dio udaljen 145 centimetara od poda. Izuzetak je kada se radi o slikama koje su postavljene iznad nižeg komada nameštaja, poput sofe ili višeg komada namještaja, poput uzglavlja. Kada, na primjer, kačite slike iznad uzglavlja kreveta u spavaćoj sobi, to zavisi od oblika uzglavlja. Ako je uzglavlje okruglo, birajte kvadratne ramove, i obrnuto, koji treba da budu ne više od 30 centimetara od uzglavlja.

6. Uređivanje polica

Ako vam se čini da police izgledaju nesređeno ili izbalansirano, primijenite pravilo “30 procenata”. Kada stavljate predmete na police, bilo da su knjige ili drugi komadi, potrudite se da je oko 30 posto prostora na njima prazno. Tako police neće izgledati prenatrpano niti prazno.

7. Dizajn uz neparne brojeve

Skoro svako dekorisanje uključuje neparne brojeve, najčešće broj tri. Dekorisanje uz neparne brojeve omogućava nešto novo i neočekivano i stvara interesantniji prostor. Na primjer, u vazu stavite tri cvijeta, poređajte tri svijeće i slično.

Autor: Life Content

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0