Naša domaća: Sarma Naša domaća: Sarma
Mislim da je ovo bio moj prvi recept koji sam sama napravila. 😀 Bilo mi je zabavno, jer se nekome starijem od mene objašnjavalo... Naša domaća: Sarma
Mislim da je ovo bio moj prvi recept koji sam sama napravila. 😀 Bilo mi je zabavno, jer se nekome starijem od mene objašnjavalo kako se to mota sarma. I tako su te žene oko mene pričale kako rijetko ko zna da smota sarmu, jer nekako je “zafrkano”. Samom tom izjavom mene su zainteresovale, pa je meni to moja mama fino objasnila. I eto naučila sam, bila sam fascinirana tom izradim. Uopšte nije teško, a probajte i sami pa ćete vidjeti.

 

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa
  • 300 g mljevenog mesa
  • 60 g riže
  • 1 mrkva
  • so
  • biber
  • vegeta
  • crvena paprika

Priprema:

Mljeveno meso sastaviti sa rižom, isjeckanom mrkvicom, te dodati začine: so, biber, vegeta, crvena paprika ( ja dodajem i paradajz-sos jer je ukusnije kada se skuha ) . Odvojiti list po list kiselog kupusa. Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile. Na svaki list kupusa staviti smjese. I sada je ono, što ja volim da radim: preklopiti punjenje kupusom s lijeve i s desne strane i zamotati srmu ( ili možete odmah da zamotate pa onda da sa strana “uvučete” krajeve, al tada ne garantujem da smjesa neće ispasti iz kupusa ). Redati sarme po šerpi, jedna uz drugu, i kada ih sve tako poredamo preklopiti tanjirom ( manjim od šerpe) sarme. Nasuti vode u šerpu da se sarme potope. I stavite na šporet da se kuhaju. Imate dva izbora da ih kuhate 30 min na “normalnoj” vatri ili 1h na laganoj vatrici. Kada su pri kraju, u čaši dobro promiješati supenu kašiku brašna i dvije čajne kašike  paprike s 25 ml vode. I dodati to u šerpu, da se još malo kuha. I eto, vaše sarmice su gotove.

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0