Napitak koji pomaže u borbi protiv nesanice Napitak koji pomaže u borbi protiv nesanice
Posljedica ubrzanog načina života ispunjenog stresom, lošim izborom prehrane i nedovoljnim kretanjem sve češće se odražava na kvalitetnom snu. Brojni naime pate od nesanice,... Napitak koji pomaže u borbi protiv nesanice

Posljedica ubrzanog načina života ispunjenog stresom, lošim izborom prehrane i nedovoljnim kretanjem sve češće se odražava na kvalitetnom snu.

Brojni naime pate od nesanice, a poznato je kako nedostatak sna negativno djeluje na obavljanje svakodnevnih funkcija. Kako bi bili čili i svježi, te prije svega naspavani tijelo je potrebno opustiti i pročistiti u čemu pomaže zeleni sok napravljen od šest moćnih prijatelja iz prirode.

Sastojci:

• 1 krastavac

• 1 kriška korijena đumbira

• 1 sok limuna

• 2 stabljike celera

• 1 zelena jabuka

• 9 stabljika šparoga

Priprema:

Šparoge potopite u hladnu vodu na pet minuta, krastavac, limun i jabuku ogulite te ih narežite na kriške. Pripremljeno povrće zajedno s kriškom đumbira i stabljikama celera dodajte u blender i dobro usitnite. Napitak koji opušta tijelo najbolje je konzumirati nakon ručka, sastojci iz povrća pozitivno će utjecati na najčešće uzročnike nesanice – probavne smetnje, povišen krvni tlak i stres.

Šparoga – čak 93 posto sastava šparoga čini voda zbog čega je idealna namirnica za zdravlje organizma, osim toga šparoga obiluje vitaminima A, C, K i E, te je dobar izvor vlakana. Zbog obilja folne kiseline koju sadrži poznato je njezino opuštajuće i umirujuće djelovanje na organizam.

Celer – minerali i eterična ulja u celerovom soku imaju smirujući učinak na živčani sistem, što je korisno upravo u borbi protiv nesanice. Visok nivo magnezija kojim obiluje celer pomaže da se organizam opusti.

Đumbir – sve popularniji korijen ima snažna diuretička svojstva i umirujuće djeluje na probavu, čije su često nelagodne smetnje uzrok lošeg sna. Osim toga đuumbir na organizam djeluje detoksirajuće i pomaže da se iz tijela izbace nakupljeni toksini.

Krastavac – iako je najpopularniji u otklanjanju posljedica stresa i umora na koži, krastavac umiruje organizam zahvaljujući kaliju i magneziju kojima obiluje i koji su pogodni u snižavanju krvnog tlaka.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0