Koje brašno upotrijebiti za određeno jelo : glatko ili oštro? Koje brašno upotrijebiti za određeno jelo : glatko ili oštro?
Brašno – jedna od najvažnijih namirnica u domaćinstvu. Bez njega je pečenje i priprema ukusnih slastica nezamislivo. Međutim, kadkad nismo sigurni koje bismo trebali... Koje brašno upotrijebiti za određeno jelo : glatko ili oštro?

Brašno – jedna od najvažnijih namirnica u domaćinstvu. Bez njega je pečenje i priprema ukusnih slastica nezamislivo. Međutim, kadkad nismo sigurni koje bismo trebali upotrijebiti da bi nam naše tijesto bilo savršeno.

Razlikujemo glatko i oštro pšenično brašno. Obe vrste brašna se dobivaju finim mljevenjem pšenice, a razlikuju su po krupnoći čestica. Naoko sitna razlika u krupnoći čestica između glatkog i oštrog brašna daje veliku razliku u konačnom proizvodu, stoga je za uspjeh u pečenju važno znati koje brašno upotrebljavati.

Glatko pšenično brašno najbolje je koristiti za pečenje bijelog kruha, mliječnog peciva i najrazličitijih vrsta kolača, domaćih tjestenina i rezanaca. Razvučeno tijesto isto više voli glatko brašno, pa je tikvenica, sirnica i štrudla bolje pripremiti s njim. Glatko brašno će se bolje “snaći” i u lisnatim tijestima, mafinima. . .

Oštro pšenično brašno je ipak “stvoreno” za prhke kolače, biskvite, kekse, knedle i njoke. Za zgrušavanje variva i umaka prikladnije je također ošto brašno.

Velika dilema u upotrebi brašna nastaje kod pripreme palačinki. Dok  jedni toplo preporučuju i garantuju da je glatko brašno idealno za njih, drugi pak kažu da su palačinke takve zahvaljujući oštrom brašnu.

 

Dok sam istraživala i rješavala ovu dilemu i sama sam se zapitala koje je idealno. A  ja, ja smatram da je za idealno jelo, hrskave vafle, palačinke, dobru pitu i sva ostala ukusna peciva potrebno samo dobro čulo osjećaja. Kada izrađuješ tijesto, osjetiti da je to to. 🙂

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0