Kanjoning – novi turistički proizvod Nacionalnog parka Sutjeska Kanjoning – novi turistički proizvod Nacionalnog parka Sutjeska
U okviru WWF-ovog projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude razmatrane su aktivnosti na daljem razvoju održivog turizma u NP-u Sutjeska Paralelno sa nizom... Kanjoning – novi turistički proizvod Nacionalnog parka Sutjeska

U okviru WWF-ovog projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude razmatrane su aktivnosti na daljem razvoju održivog turizma u NP-u Sutjeska

Paralelno sa nizom sastanaka i uvezivanja lokalnog stanovništva, te upoznavanja sa značajem biodiverziteta NP Sutjeska, aktivniji članovi društva i rendžeri NP Sutjeska trenutno imaju priliku pohađati obuku za vodiče kanjoninga na rijeci Hrčavci.

Kanjoning je upravo jedna od najtraženijih avanturističkih turističkih aktivnosti (podrazumijeva prolazak kroz uske i šire kanjone, kao i savladavanje prirodnih prepreka poput stijena, kamenja, vodopada, drveća…)

Krajem juna 2016. ekspedicija sastavljena od vodiča Kanjoning Asocijacije Slovenije, te predstavnika lokalnog spasilačkog kluba, stručnjaka za floru i vegetaciju i predstavnika WWF-a, ispitivali su mogućnosti za pretvaranje kanjona Hrčavke u održivi turistički proizvod.

– Kanjon Hrčavke omogućava posjetiocu da se spušta u stjenovito područje rijeke, skače preko vodopada i u njih, te da šeće kroz prekrasne šume NP Sutjeska. Ova vrsta aktivnosti možda zvuči kao veliki izazov, ali ako se dijelovi kanjona predviđeni za kanjoning pomno odaberu i adekvatno prilagode za turizam, ovaj kanjon lako može postati tourist-friendly iskustvo, kazao je stručnjak za kanjoning Sam Leštan.

Kroz daljnju saradnju NP Sutjeske, WWF-a, Lokalnog spasilačkog kluba, Slovenačkog saveza kanjoninga, lokalne zajednice i kasnije turističkih agencija, biće provedeni daljnji koraci za razvoj održivog turističkog proizvoda kanjoning Hrčavkom.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0