<strong>Kako pobediti zavisnost od mobilnog telefona?</strong> <strong>Kako pobediti zavisnost od mobilnog telefona?</strong>
Zahvaljujući pametnim telefonima život nam je u mnogome olakšan, uvek smo dostupni i informisani. Većina korisnika modernih tehnologija, barem jednom u dve godine kupi... <strong>Kako pobediti zavisnost od mobilnog telefona?</strong>

Zahvaljujući pametnim telefonima život nam je u mnogome olakšan, uvek smo dostupni i informisani. Većina korisnika modernih tehnologija, barem jednom u dve godine kupi novi mobilni telefon ili neki drugi uređaj. Ovo je vrlo zgodno, ali može biti i izuzetno stresno.

Kada se govori o zavisnosti? Jeste li nekad pomislili da možda previše vremena provodite uz mobilni?

Prva stvar koju mnogi ljudi urade ujutru, neposredno posle buđenja, je uzimanje telefona – provera e-pošte, poruka, noviteta na Instagramu ili najnovijih vesti… Iako to pojednostavljuje mnoge stvari, može imati i brojne negativne posledice ukoliko previše vremena provodimo dnevno uz mobilni telefon.

Najnovije studije pokazuju da stalna upotreba pametnog telefona može prerasti u kompulsivno ponašanje pa i zavisnost. Četvrtina ispitanika, rođenih u periodu od 1980 – 2000. godine, proverava svoj telefon više od 100 puta dnevno, dok više od polovine njih gleda u ekran najmanje 50 puta dnevno. Mobilni telefon se koristi između tri i pet sati svakodnevno.

Kako da izbegnemo zavisnost od mobilnog telefona?

Ko određuje moj život: ja ili moj mobilni? Često nam je teško da shvatimo koliko vremena dnevno provodimo uz pametni telefon, jer se to obično dešava nesvesno. Uradite jednostavan test: ako postanete nervozni nakon 5 minuta neproveravanja ekrana, mogli biste biti u opasnosti od zavisnosti. Dalje posledice ove zavisnosti mogu biti depresija, anksioznost ili poremećaj ličnosti.

Prema navedenom istraživanju, gotovo da ne postoje razlozi zbog kojih bi se korisnici odrekli svog pametnog telefona – ni zbog povećanja plate, odmora iz snova ili vikenda sa omiljenom zvezdom! Čak bi 4% ispitanika radije otišlo u zatvor na mesec dana nego provelo godinu dana bez mobilnog!

Sledi par korisnih saveta:

  • Pravite pauze u komunikaciji. Šta će se dogoditi ukoliko na poruku ne odgovorite odmah, e-mail ili WhatsApp ne proveravate svako malo..? Pokušajte! Uverićete se da za ostale to nije nikakav problem, verovatno da niko i ne očekuje momentalni odgovor. Odredite neki vremenski period tokom kog nećete koristiti mobilni telefon, pa ga povremeno produžavajte.
  • Igrajte se skrivanja sa sobom. Često je problem što je mobilni uvek pri ruci. Pomoći će ukoliko ga odložite u fioku tako da ga ne vidite, i ne čujete. Svet neće stati ni ako odete u kupovinu bez njega. Proverite!
  • Budite staromodni povremeno. Mnoge aplikacije su korisne, ali postoje i one koje nisu neophodne. Budilnik, sat i kalendar postoje i u realnom svetu, ne samo kao funkcije mobilnog telefona!
  • Koristite aplikacije za „digitalnu detoksikaciju“. Zvuči paradoksalno, ali zaista postoje aplikacije koje pomažu da se bolje organizuje i smanji upotreba pametnih telefona. Neke od njih su: Quality Time, Menthal, Offtime, Stay Focused.
  • Pronađite pravu meru. To je ključ svega u životu, pa i ovde. Shvatite da je apsolutno moguće funkcionisati bez mobilnog u određenim vremenskim periodima, i da je potpuno legitimno biti povremeno nedostupan. To ne znači odricanje od telefona zauvek – prava doza čini razliku.

Ukoliko ste svoju meru upotrebe već pronašli, možete nagraditi sebe novim mobilnim telefonom, kojih u bogatoj internet-ponudi ima za svaki džep i potrebe, uz jednostavan način kupovine.

Nanny

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0