Čaj kao čarobni dodatak raznim jelima Čaj kao čarobni dodatak raznim jelima
Čaj nije samo odličan napitak u hladnijim danima, već može poslužiti i kao izvrstan dodatak raznim jelima. U pripremi tih jela možete koristiti sušene... Čaj kao čarobni dodatak raznim jelima

Čaj nije samo odličan napitak u hladnijim danima, već može poslužiti i kao izvrstan dodatak raznim jelima. U pripremi tih jela možete koristiti sušene listiće ili kesice čaja. Ovaj, mnogima omiljeni napitak koristi se u filovima za kolače, u njemu se kuha voće, a u njemu se mogu kuhati riba i meso.

Pri odabiru čaja treba paziti da se aroma slaže s namirnicama, pa se tako voće najbolje slaže s voćnim čajevima, dok je za meso najbolji izbor zeleni i crni čaj, te onaj od jasmina.

Sušeno voće najbolje se slaže sa suhim kolačima i kompotima koji su nezaobilazni slatkiši tokom zimskih mjeseci. Grožđice tako možete natopiti čajem, s tim da bi trebalo da stoje 10-15 minuta prije nego što ih dodate biskvitnom kolaču ili kuglofu. To će kolaču dati dodatnu vlagu pa neće biti suh.

Na isti način se sušeno voće kao što su kajsije, šljive i kruške mogu staviti u čaj od bergamota na 10 minuta, te dodati kompotu. To će desertu dati savršen aromatičan šmek.

Za razliku od sušenog voća koje samo treba potopiti u čaj, svježe voće se kuha u čaju. Breskve se najbolje slažu s čajem od istog voća, a jabuke s čajem od šipka.

Listiće čaja možete dodati i u preliv za sladoled, krem brule ili panja kotu.

Žele od čaja

Od čaja možete praviti i žele. Dovoljno je da vodu zamijenite čajem, dodate želatin i voćni sok po želji. U posudu sipajte 1,3/4 vode, 12 kesica čaja po želji, 1/4 voćnog soka, tri šoljice šećera i kesicu instant-želatina.

Skuhajte čaj, izvadite kesice i dodajte sok i šećer, te kuhajte još dva minuta. Nakon toga dodajte želatin i kuhajte jedan minut. Dobijenu smjesu sipajte u kalupe i ostavite da se ohladi prije posluživanja.

Čaj kao marinada

Osim kod deserata čaj možete iskoristiti i prilikom pripreme slanih jela. Riba i meso mogu se dimiti i marinirati listićima čaja, ali i kuhati na njegovoj pari. Umjesto vode koristi se čaj, najčešće od jasmina koji ribi daje posebnu aromu.

U pet šoljica vode stavite pet kašičica sušenih listića čaja, kašiku soja sosa, dvije kašičice soka od limuna ili sirćeta, te malo soli i bibera. Filete ribe kuhajte na pari 10 do 15 minuta pa potom poslužite.

Kuhanje s čajem Kinezi i Japanci njeguju već stotinama godina, te pripremaju patku dimljenu čajem, jaja s aromom čaja i ribu. Amerikanci čaj koriste kao marinadu za piletinu, a Indijci kao začini riži.

Tekst: life content

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0