Borovnice štite gene Borovnice štite gene
Šumsko voće je najukusnije i najhranjivije kada se jede sirovo i svježe ubrano. Budući da se brzo kvari, mnogi ga ostavljaju u zamrzivač, prave... Borovnice štite gene

Šumsko voće je najukusnije i najhranjivije kada se jede sirovo i svježe ubrano. Budući da se brzo kvari, mnogi ga ostavljaju u zamrzivač, prave džemove i sokove. Među šumskim voćem, borovnice su se pokazale posebno korisnim za zdravlje. Izalijanski stručnjaci su sproveli nasumično istraživanje od 10 ispitanika koji su konzumirali 300 mg dnevno svježih borovnica i želea od tog voća, jer su htjeli da ispitaju vezu između borovnica, bogatih polifenolima kao što su antocijan i flavanol, i njihovog uticaja na gene i vaskularno zdravlje.

Uzeti su uzroci krvi 1,2, i 24 sata poslije unosa ovog voća, da bi se pratio antioksidativni učinak borovnica u organizmu. Poslije 1 sat uočeno je smanjeno oštećenje genetskog materijala za 18% u odnosu na ispitanike koji su uzimali žele, ali nikakvih razlika nije bilo poslije 2 ili 24 sata. Do smanjenog oštećenja genetskog materijala došlo je upravo zbog snažnih antioksidativnih svojstava borovnice, koja time spriječava oštećenje ćelija slobodnim radikalima. Naučnici su naglasili da su potrebna i dalja istraživanja.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0