Zubni implanti: Oporavak nakon ugradnje Zubni implanti: Oporavak nakon ugradnje
Zubni implati predstavljaju idealno rešenje u slučaju da želite da nadoknadite prethodno izgubljeni zub. Ugradnja zubnog implanta i zubne navlake učiniće da se nov... Zubni implanti: Oporavak nakon ugradnje

Zubni implati predstavljaju idealno rešenje u slučaju da želite da nadoknadite prethodno izgubljeni zub. Ugradnja zubnog implanta i zubne navlake učiniće da se nov veštački zub ni po čemu ne razlikuje od ostalih prirodnih zuba.

U ovom tekstu ćemo pisati o tome šta sve možete očekivati kao i savete koje možete primenjivati  tokom tri dana oporavka od ugradnje zubnog implanta.

Prvi dan

Grizite blago, ali čvrsto na gazu koja je postavljena preko hirurški zahvaćenog područja, pazeći da sve ostane na mestu. Nemojte menjati gazu tokom prvog sata osim ako krvarenje nije kontrolisano.

Gaza se može lagano ukloniti nakon jednog sata. Ako se aktivno krvarenje nastavi, stavite dovoljno nove gaze i držite je još 30 minuta. Nakon toga se gaza može menjati po potrebi (obično svakih 30 do 45 minuta). Najbolje je da gazu nakvasite običnom vodom.

Ne dirajte hirurški zahvaćeno područje. Ne ispirajte energično niti ispitujte ovo područje bilo kojim predmetom.

Možete pažljivo da operete zube.

Pušenje će usporiti zaceljivanje i izazvaće povećanu nelagodnost. Ukoliko ste pušač, savetujemo vam da ne konzumirate cigarete tokom ove faze zarastanja.

Važno je održavati usta čistim. Trebalo bi da operete zube prvo veče nakon operacije, ali budite nežni. Ako postoji minimalno krvarenje, ispiranje slanom vodom može početi 24 sata nakon operacije (pomešati 1 kašičicu soli u pola 250 ml vode). Vodu blago promućkajte blago i pustite da voda iscuri u slivnik, bez snaznog pljuvanja. Ispiranje treba vršiti 2-3 puta dnevno, posebno nakon jela.

Kada je bol u pitanju, dobićete recept za lekove protiv bolova. Neki pacijenti smatraju da jači lek protiv bolova izaziva mučninu, ali ako svaku tabletu protiv bolova uzmete sa malom količinom hrane, šanse za mučninu će se smanjiti.

Efekti lekova protiv bolova su veoma različiti u zavisnosti od pojedinca do pojedinca. Neki pacijenti mogu popiti čak i dve tablete protiv bolova od jednom. Zapamtite da je najjači i najneprijatniji bol obično u roku od šest sati nakon što lokalni anestetik prestane da deluje. Ako uzimate velike količine lekova protiv bolova u čestim intervalima, javite se svom stomatologu.

Drugi i treći dan

Jedite hranljivu hranu koja je mekana.

Izbegavajte ekstremno vruću hranu.

Ne koristite slamčicu prvih nekoliko dana nakon operacije.

Ponekad je poželjno, ali ne i apsolutno neophodno, ograničiti unos prvih dana na tečnosti ili kašaste namirnice (supe, pudinge, jogurte, mlečne napitke, itd.). Najbolje je da izbegavate hranu kao što su orašasti plodovi, suncokretovo seme, kokice, itd. Tokom narednih nekoliko dana možete postepeno napredovati do čvrste hrane.

Young man carries his girlfriend on his back in the park

Važno je ne preskakati obroke. Ako redovno uzimate hranu, osećaćete se bolje, steći snagu, imati manje nelagodnosti i brže ćete se oporaviti. Ako ste dijabetičar, održavajte svoje normalne navike u ishrani ili sledite uputstva koje vam je dao vaš lekar.

Normalno zarastanje nakon ugradnje zubnih implanata trebalo bi da bude ovako: Prva dva dana nakon operacije su obično najneugodnija i obično je prisutan otok.

Trećeg dana bi trebalo da vam bude udobnije, iako ste još uvek otečeni, trebalo bi da možete početi sa značajnijom ishranom. Ostatak post-operativnog kursa treba da bude postepen, stalan napredak. Ako ne vidite stalno poboljšanje, javite se svom stomatologu.

Portrait of сheerful mature couple together in autumn park

Imajte na umu da je vaš slučaj je individualan, i da ne postoje dve iste vilice. Ne prihvatajte dobronamerne savete od svojih prijatelja. Razgovarajte o svom problemu sa osobom koja je stručna i upućena u vaš slučaj. Obratite se svom stomatologu za sve nedoumice.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0