Znanja sa kojima je lahko doći do posla Znanja sa kojima je lahko doći do posla
Među zemljama koje su Hrvatima uvele ograničenja je omiljena Njemačka, no postoje izuzeci kada su u pitanju visokoobrazovani građani koji nađu posao koji odgovora... Znanja sa kojima je lahko doći do posla

Među zemljama koje su Hrvatima uvele ograničenja je omiljena Njemačka, no postoje izuzeci kada su u pitanju visokoobrazovani građani koji nađu posao koji odgovora njihovoj stručnoj spremi, ali i sezonski radnici.

Ponuda i potražnja na EU tržištu rada i visina plate za pojedina zanimanja, kao i to koliko će dugo pojedine članice Unije ograničavati ulazak u svoje zemlje za radnike iz Hrvatske, presudit će hoće li odavde krenuti novi talas iseljavanja.

Doduše, zbog velike nezaposlenosti i u EU-u, koja iznosi rekordnih 12 posto, današnje generacije sigurno neće napuštati Hrvatsku kao gastarbajteri šezdesetih i sedamdesetih godina, a i struktura radnika koja se traži više nije ista. Nekvalifikovana radna snaga EU više ne zanima, a baš kao i u ostatku razvijenog svijeta, postoji potreba za zapošljavanjem IT stručnjaka, liječnika i medicinskih sestara, fizioterapeuta, inženjera svih vrsta, ali i kuvara i sezonskih radnika, hotelskog osoblja, vozača…

Postoje izuzeci

Među zemljama koje su Hrvatima uvele ograničenja je omiljena Njemačka, no postoje izuzeci kada su u pitanju visokoobrazovani građani koji nađu posao koji odgovora njihovoj stručnoj spremi, ali i sezonski radnici, prevedeno – oni koji su spremni raditi u plastenicima ili na poljima u jeku berbe ili u špici turističke sezone, piše Slobodna Dalmacija.

Informatičare traže Austrija, Belgija, Češka, Danska, Francuska, a medicinske sestre Njemačka, Austrija, Mađarska… E, sad, koliko stoje priče o egzodusu kadrova, teško je reći ako se zna da u Hrvatskoj (još) ima i nezaposlenih liječnika (njih oko 400), medicinskih sestara (300), inženjera elektrotehnike (oko 600), informatičara (900)…

Diploma, iskustvo, jezik…

Teško će se ko od nezaposlenih iz deficitarnih struka odlučiti otići iz Hrvatske u zemlju EU-a gdje nema restrikcija za naše radnike po pitanju zapošljavanja, ali su plate niže nego ovdje, poput Litvanije, ili su jednake ili slične, kao u Češkoj ili Mađarskoj.

No, mamac mogu biti zemlje hladnog sjevera kao Švedska, Danska i Finska, svakako će biti mamac za nezaposlene Hrvate jer u svojim pasivnim krajevima provode progresivnu useljeničku politiku, a kako bi oživili područja poharana “bijelom kugom”.

Niko u EU-u neće dobiti posao zdravo za gotovo. Često je uslov diploma, radno iskustvo od najmanje četiri godine i dobro poznavanje jezika.

Pomoć na berzi rada 

Ulaskom Hrvatske u EU Hrvatski zavod za zapošljavanje postao je dio Evropske mreže javnih službi za zapošljavanje (EURES). Svrha EURES-a jest pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja (job-matching) poslodavcima i tražiteljima zaposlenja. Više od 850 EURES savjetnika na dnevnoj je bazi u kontaktu s poslodavcima i tražiteljima zaposlenja širom Evrope.

“Na EURES portalu http://www.eures.europa.eu uz pomoć alata za pretraživanje, mogu se pronaći relevantne informacije o mobilnosti radnika, informacije koje se odnose na radna mjesta u 31 evropskoj zemlji, registrovati besplatni korisnički račun te kreirati vlastiti životopis koji će biti vidljiv svim EURES registrovanim poslodavcima i EURES savjetnicima koji pomažu poslodavcima pronaći radnike. Dio portala posvećen je uslovima rada i života, dobro informiše i o trenutnom stanju u regiji potencijalnog zapošljavanja, kao i o mogućnostima obrazovanja u inostranstvu”, objasnila je Žana Gusić, predstojnica splitskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Svi zainteresovani za posao u inostranstvu pomoć i savjet mogu potražiti u podružnicama HZZ-a u većim gradovima.

Izvor: Danas.net.hr

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0