Zlatno pravilo: Pokažite poštovanje u vezi Zlatno pravilo: Pokažite poštovanje u vezi
Pokazivanje poštovanja prema partneru je stvar koja uvijek ojačava ljubavnu vezu, kao i bilo koji drugi odnos. Na prvi pogled bi se učinilo kako... Zlatno pravilo: Pokažite poštovanje u vezi

Pokazivanje poštovanja prema partneru je stvar koja uvijek ojačava ljubavnu vezu, kao i bilo koji drugi odnos. Na prvi pogled bi se učinilo kako to ne treba ponavljati, međutim, istraživanja pokazuju kako je zlostavljanje u vezi češće nego što mislimo, posebno među mlađim parovima.

Zlostavljanje možemo podijeliti u dvije osnovne kategorije:

-1-  Fizičko ili seksualno zlostavljanje
-2-  Mentalno zlostavljanje.

Fizičko nasilje ili seksualno zlostavljanje lako je identificirati, dok s druge strane psihološko je mnogo teže prepoznati, iako i jedno i drugo imaju veliki utjecaj na život pojedinca. Ipak, s osvješćivanjem problema i ono se može nadići.

Nasilje u vezi najčešće započinje kao emotivno ili verbalno zlostavljanje, a najčešće se koristi kako bi se preuzela kontrola nad partnerovim životom, tj. upravljalo njime.

Razmislite ne pokušavate li vi upravljati partnerovim životom i na taj način možda nesvjesno vršite psihičko nasilje?!

Mnoge komplikacije u vezi se mogu riješiti razgovorom i raspravama s partnerom, pa bi parovi uvijek trebali pronaći uzroke koji generiraju problem i eliminirati problem potpuno.

Ako hodate s nekim, tada preuzimate potpunu odgovornost za svoje ponašanje prema toj osobi. Trebali biste uvijek raditi stvari koje idu u korist partnera, te razmišljati na način kao da ćete s tom osobom ostati cijeli život. O svim stvarima koje se tiču vas oboje trebate razgovarati, te trebate uzeti partnerovo mišljenje u obzir prije primjene. Svog partnera trebate tretirati ravnopravno i dati mu potpunu slobodu izražavanja.

Ako ste u vezi trebate se ponašati odraslo i odgovorno. Većini djevojaka idu na živce nezreli tipovi koji čine neke stvari samo da bi impresionirali druge, dok s druge strane muškarci padaju na ljepotu ne uzimajući u obzir druge kvalitete, te se u tim slučajevima njihov odnos svodi na to da jedno drugo pokušavaju promijeniti ili trpe neke stvari od partnera u nadi da će se on sam od sebe promijeniti.

Zbog toga kada ste u vezi, morate dati sve od sebe da se druga strana osjeća ugodno i naučiti čekati tuđe reakcije prije djelovanja. Ako želite vezu u kojoj će biti obostrano razumijevanje i poštivanje nemojte nikuda žuriti. Potrudite se upoznati partner psihički, a tek tada fizički.

Što sporije idete na početku, to ćete nekoga bolje upoznati, ali i bez obzira koliko dugo bili u vezi uvijek neka vam poštovanje i uvažavanje tuđeg mišljenje bude najvažnija stvar. Uvijek imajte na umu „potrebne su godine da bi se dobra veza izgradila, a samo nekoliko sekundi da bi se uništila“.

Izvor: CoverMagazin

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0