Žena i klimaks: prirodni lekovi za tegobe u menopauzi Žena i klimaks: prirodni lekovi za tegobe u menopauzi
Klimaks predstavlja posebnu fazu u životu svake zdrave žene, jer tada nastaju mnoge promene u njenom organizmu. Početak klimaksa (menopauze) znači da žena iza... Žena i klimaks: prirodni lekovi za tegobe u menopauzi

Klimaks predstavlja posebnu fazu u životu svake zdrave žene, jer tada nastaju mnoge promene u njenom organizmu. Početak klimaksa (menopauze) znači da žena iza sebe ostavlja period kada je mogla da ostvari potomstvo, u njenom organizmu dolazi do hormonskog disbalansa, a promene u proizvodnji hormona izazivaju razne tegobe i simptome koji joj jasno daju do znanja da stari, što mnogim ženama stvara veliko psihičko opterećenje.

Šta je klimaks?

Klimaks ili menopauza nastaje prestankom funkcije jajnika i ne predstavlja patološku pojavu, već je to fiziološko stanje organizma koje je sasvim normalno u određenom periodu života. Jajnici, koji inače funkcionišu pod stimulacijom hormona iz prednjeg režnja hipofize, u srednjem životnom dobu jednostavno prestaju da reaguju na ovu stimulaciju i ne ispunjavaju svoje dve osnovne funkcije – stvaranje jajnih ćelija i lučenje hormona.

Gubitak funkcije jajnika može nastati naglo ili u periodu od godinu dana pa i više, što se ispoljava neredovnim menstrualnim ciklusom. Žena je u ovom periodu fizički, mentalno i emocionalno zdrava, aktivna i vitalna, a jedini simptomi koje pouzdano možemo da dovedemo u vezu sa menopauzom su simptomi nestabilnost koja je manifestovana u talasima toplote (tzv. valunzi), crvenila, lakih nesvestica ili glavobolje, kao i gubitak menstruacije.

Simptomi menopauze

Ipak, tegobe koje se javljaju u menopauzi mogu biti različite, ne javljaju se sve u isto vreme, niti su izražene istom jačinom kod svih žena. Osim već pomenuti povremenih toplotnih talasa i gubitka menstruacije, u menopauzi se mogu javiti lupanje srca, nervoza, grčevi u nogama, nadutost u predelu donjeg stomaka, razdražljivosti, strah, nesanica, preterano znojenje, pa čak i depresija.

Međutim, sva ova stanja mogu biti i posledica nekog patološkog stanja, odnosno bolesti koja je već prisutna u organizmu. S ozbirom da je ovo period života kada žene obolevaju i od nekih hroničnih bolesti, simptome ne treba odmah pripisivati menopauzi, već je potrebno potražiti njihove uzroke, uraditi analize krvi i urina, kao i sve druge potrebne specijalističke preglede. Tek kada se svi ostali faktori isključe, može se govoriti o tegobama izazvanim klimaksom.

Ono što je važno napomenuti, jeste činjenica da mnoge žene u menopauzi obolevaju od osteoporoze. Tokom normalnog funkcionisanja jajnika, hormoni (estrogeni) štite krvne sudove, tako da po pravilu, ukoliko ne postoje drugi uzročnici, žene ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti nego muškarci. Međutim, sa prestankom funkcije jajnika prestaje i ta hormonalna zaštita, pa raste rizik od srčanih obolenja. Osim toga, gubitak estrogena dovodi i do većeg gubitka koštane mase, pa tako u menopauzi dolazi i do krtosti kostiju, odnosno osteoporoze.

Lekovito bilje kao pomoć u ublažavanju tegoba izazvanih klimaksom

Uz određene vrste lekovitog bilja možete savladati tegobe menopauze kao što su nesanica, nervoza, strah, noćno znojenje.

Lekovite biljke protiv nevoze i nesanice

Upotrebom nekih lekovitih biljaka (valerijana, matičnjak, nana, kamilica, kokotac, timijan, jagorčevina) i prirodnih preparata kao što su Odoval kapsule instituta Josif Pančić, moguće je pobediti nesanicu i nervozu, jer  ove lekovite biljke sadrže brojne sastojke sa sedativnim dejstvom.

Odličan lek protiv nervoze jeste mešavina od 120 grama čaja valerijane i 10 grama vode od matičnjaka. Uzimajte na svakih sat vremena po jednu kašiku ove mešavine.

Ako koristite samo valerijanu, možete pripremiti čaj na sledeći način: jednu supenu kašiku (3-5 grama) iseckanog korena valerijane preliti sa 150 ml vrele vode, ostaviti da odstoji poklopljeno 2 sata, procediti i piti pre spavanja. U slučaju jače nervne napetosti, preporučuje se, osim pred spavanje, ispijanje 2- 3 šolje istog čaja u toku dana.

Ukoliko pak želite da pripremite čaj samo od matičnjaka, evo recepta: punu šaku suvog lista matičnjaka popariti sa pola litra ključale vode, poklopiti i ostaviti 2 sata, pa procediti. Ako pijete nezaslađen čaj od matičnjaka uzimajte ga pre jela, a ako ga sladite medom, onda nakon obroka.

Još jedna odlična čajna mešavina za umirenje priprema se od jednakih delova lista matičnjaka i nane, cveta kamilice, hmelja i korena valerijane (odoljena). Jednu punu supenu kašiku ove mešavine prelijte sa 200ml ključale vode, ostavite poklopljeno 3 sata, procedite i pijte čaj zaslađen medom.

U slučaju da nervoza prerasta u osećanje straha, pokušajte sa sledećom čajnom mešavinom: po 2 supene kašike žalfije, nane i hajdučke trave prokuvati u 750ml vode. Ovoj mešavini mogu se dodati i cvetovi lipe i plodovi morača. Dnevna preporučena doza je 1 šolja čaja.

Čaj od korena ili cveta jagorčevine je odličan protiv nervne slabosti, depresije i melanholije.

Ako imate probleme sa noćnim znojenjem, preporučuje se jak čaj od žalfije.

Crni kohoš (Cimicifuga racemosa) protiv simptoma menopauze

Crni kohoš je biljka koja se od pamtiveka koristi u tradicionalnoj medicini nekih naroda. Sadrži značajne količine fitoestrogena, koji povoljno utiče na razne simptome menopauze i prevenira pojavu osteoporoze. 

Od osušenog i iseckanog korena zrele biljke spravlja se tinktura koja povoljno deluje kod tegoba kao što su promena raspoloženja, nesanica ili migrena, a koje su karakteristične za menopauzu, ali i za PMS. Takođe, tinktura ili čaj od korena biljke koriste se i za regulisanje menstrualnog ciklusa, a blagotvorni su i kod bolnih menstruacija. Zbog ovakvih svojstava, biljka crni kohoš se često naziva „čuvar ženskog zdravlja“.

Kuvano žito protiv nervoze i stresa

Sve vrste žita – ovas, hmelj, raž, heljda, ječam, integralni pirinač – bogate su vitaminima B kompleksa, koji su jako blatotvorni u menopauzi. Vitamini B1 i B3 ublažavaju glavobolju, B2 ublažava vaginalni svrab, B6 sprečava grčeve, dok folna kiselina podstiče stvaranje estrogenih hormona, jako važnih u borbi protiv raznih tegoba menopauze.

izvor:pozitivne.info/A.D

Nanny

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0