Želite li da vaše dijete bude zdravo, sretno i uspješno? Želite li da vaše dijete bude zdravo, sretno i uspješno?
Djeca su iskrena, nevina, čista, radosna. No danas nažalost živimo u vremenu kada svakim danom raste broj djece s poremećajem u ponašanju, agresijom, ismijavanjem... Želite li da vaše dijete bude zdravo, sretno i uspješno?

Djeca su iskrena, nevina, čista, radosna. No danas nažalost živimo u vremenu kada svakim danom raste broj djece s poremećajem u ponašanju, agresijom, ismijavanjem kolega, depresijom, strahovima, te naposljetku brojnim oboljenjima. Kako tome stati na kraj? Kako vi kao roditelj možete pomoći svome djetetu da izraste u zdravu, radosnu, uspješnu osobu?

Uvijek pronađite vremena za dijete

Iako danas roditelji jako puno vremena provode na poslu, probajte uvijek pronaći vrijeme za dijete. Najčešće nakon napornog dana provedenog na poslu dođemo doma puni stresa i napetosti, i taj stres nažalost prenesemo na vlastito dijete. Bilo da mu bezobrazno odgovorimo na njegova „naporna“ pitanja, ili jednostavno ne pronalazimo vremena za njega kažemo da smo umorni i da nas „ostavi na miru“.

Takvo ponašanje roditelja loše utječe na dijete, počinje se osjećati zanemareno, nevoljeno. Jedna od odličnih metoda koji su brojni roditelji isprobali i prakticiraju su vježbe relaksacije.

Nakon posla jednostavno 20-30 minuta odvojite za vježbe disanja, meditaciju ili neki drugi oblik relaksacije, kako biste otpustili nakupljeni stres s posla, napunili svoje baterije, i ostatak dana puni energije mogli uživati u radosti i aktivnostima s obitelji. Ovakva metoda pokazala se jako uspješnom, takve porodice su skladne, pune ljubavi, i djeca odrastaju u „zdravoj okolini“.

Naučite dijete pravilnoj prehrani

Prehrana itekako utječe ne samo na fizičko već i na psihičko zdravlje svakoga. Zato i postoji ona izreka „ono si što jedeš“. Šokantna je činjenica da velik broj djece u osnovnim školama objeduje čips i gazirani napitak. Fast food, pržena hrana, slatki gazirani napici, te bijeli šećer uzrokuje agresivnost kod djece, te brojna fizička oboljenja.

Tijekom posljednjih 10 godina zbog ovakvih izuzetno loših prehrambenih navika, povećala se pretilost kod trogodišnjaka i četverogodišnjaka za čak 70 posto, a brojni znanstvenici i liječnici upozoravaju da će djeca živjeti kraće od njihovih roditelja.

Ovakvi podaci su zaista znak za uzbunu da trebate hitno naučiti dijete koje namirnice su zdrave za njihov organizam.

Prestanite kupovati grickalice, gazirane napitke, kekse s bijelim šećerom, jer djeca jedu ono što imaju doma i takav obrazac ponašanja prakticiraju kada su izvan svog doma. Pobrinite se da u kući uvijek imate svježeg voća i povrća od kojeg možete raditi svježe sokove, koji ne samo da su važni i zdravi za vaše dijete, već mu mogu pomoći u učenju jer poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.

Također šaka oraha dnevno pomaže u razvoju moždanih funkcija. Kada mu pripremate sendvič, napravite ga od integralnog brašna s prirodnim sastojcima te povrćem koje voli. Kroz zanimljivu igru i priču objasnite djetetu koje su namirnice dobre, a koje loše za njega.

Alkohol – najveći neprijatelj djece

Djeca već s 11 godina počinju konzumirati alkohol. Alkohol je jedna od velikih opasnosti za dijete, uzrokuje brojne poremećaje u ponašanju, te zdravstvene tegobe. Pitate se zašto vaše dijete konzumira alkohol i kako to možete spriječiti?

Nevjerojatno je koliko je sve povezano, roditelji nemaju vremena za vlastitu djecu ili su stalno pod stresom i kao što sam već navela to utječe na djetetovo psihičko stanje. Zbog nedostatka komunikacije između roditelja i djeteta, osjećaja nevoljenosti, dijete se voli povlačiti u svoj svijet, te tražiti izlaz u alkoholu.

Brojna djeca imaju strahove, strah od neprihvaćenosti, od neuspjeha i upravo dok su u alkoholiziranom stanju uspijevaju se uklopiti, biti prihvaćeni, sretni, cool. Jako je bitno govoriti djeci o štetnosti alkohola, i razgovarati s njima o njihovim problemima, strahovima i sl.

Usmjeravajte svoje dijete i podržavajte ga u njegovim aktivnostima, nemojte mu nametati aktivnosti koje ne želi.

Pomozite mu da razvije samopouzdanje. Djeca koja imaju samopouzdanje, zdravu i sretnu porodicu rjeđe posežu za alkoholom. Nemojte bježati od istine, ako primijetite da vam se dijete alkoholizira, popričajte s njime, te mu pomozite na vrijeme.

Djeca su naša budućnost, i svaki roditelj je odgovoran za razvoj vlastitog djeteta.

krenizdravo.com

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0