Zdrava i uravnotežena ishrana imaju veliki potencijal Zdrava i uravnotežena ishrana imaju veliki potencijal
Ishrana može da smanji rizik od ozbiljne depresije, zaključak je studije koju su na 2.000 ispitanika sproveli stručnjaci Univerziteta u Istočnoj Finskoj. Uz to,... Zdrava i uravnotežena ishrana imaju veliki potencijal

Ishrana može da smanji rizik od ozbiljne depresije, zaključak je studije koju su na 2.000 ispitanika sproveli stručnjaci Univerziteta u Istočnoj Finskoj. Uz to, otkrivena je i veza između promjena u životnom stilu i gubitka kilograma sa smanjenjem simptoma depresije.

Ova studija govori u prilog tezi da zdrava i uravnotežena ishrana imaju veliki potencijal u smanjenju simptoma depresije i njenoj prevenciji, istakli su istraživači.

Osobe koji pate od depresije često se hrane nezdravo i unose manje hranljivih materija. Pa ipak, nije sasvim jasno postoji li čvrsta veza između ishrane i unosa hranljivih materija s rizikom razvoja depresije kod zdravih osoba.

Zdrava ishrana koja uključuje mnogo povrća, voća, različitih bobica, cjelovite žitarice, piletinu, ribu i nemasni sir bila je povezana sa smanjenom učestalošću simptoma i rizikom od razvoja depresije tokom cijelog perioda ispitivanja. Uz to, učestvovanje u trogodišnjoj interventnoj studiji koja je orijentisana ka mijenjanju životnog stila je takođe pridonijelo smanjenju simptoma depresije, ali bez posebnog grupnog efekta, dok je smanjenje tjelesne težine uveliko uticalo na smanjenje simptoma depresije.

Često konzumiranje nezdrave hrane i generalno nezdrava ishrana, s mnogo mesnih prerađevina, poslastica bogatih šećerom, prženih krompira, često je povezivana s povećanim rizikom od razvoja depresije i njenih simptoma.

Suprotno dosadašnjim istraživanjima, u ovoj studiji unos vitamina B12, serumskih koncentracija polinezasićenih masnih kiselina (omega 6 i omega 3), čaja i kofeina, nije povezan s rizikom od depresije.

Učesnike studije, njih više od 2000 sredovečnih i starijih Finaca, istraživači su pratili tokom 13 godina. Njihove prehrambene navike praćene su različitim upitnicima i dnevnicima, dok su podaci o pojavljivanju depresije dobijeni od nacionalne bolnice. Efekti trogodišnje promjene u životnom stilu na rizik od razvoja depresije praćeni su u studiji o prevenciji dijabetesa u kojoj je učestvovalo 140 sredovečnih žena i muškaraca podijeljenih u različite grupe.

Depresija je jedan od najvećih izazova za zdravlje, s jakim uticajima na javno zdravstvo, ekonomiju i kvalitet života. Upravo zato i postupak liječenja, ali i prevencije depresije treba gledati iz različitih uglova i razvijati nove pristupe tim aktivnostima, a jedan od načina su i promjene u životnim i prehrambenim navikama.

Izvor: zena.hr

Nanny

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0