Zavoli zdravu hranu! Zavoli zdravu hranu!
Trudiš se ali ti ne ide? Pročitaj ove savjete i tvoj mozak će zavoleti zdravu hranu. Tokom istraživanja na Univerziteta Tufts, skeniran je mozak... Zavoli zdravu hranu!

Trudiš se ali ti ne ide? Pročitaj ove savjete i tvoj mozak će zavoleti zdravu hranu.

Tokom istraživanja na Univerziteta Tufts, skeniran je mozak 13 ispitanika tokom šest mjeseci. Neki od učesnika istraživanja su sve vrijeme konzumirali zdravu hranu, dok su ostali imali jeli sve. Istraživači su na snimcima posmatrali centar u mozgu, koji je povezan sa iskušenjem i zavisnošću – striatum, tragajući za tim kako naš mozak reaguje na fotografije visoko kaloričnih namirnica i zdrave hrane.

Povećanu aktivnost stratuma nakon gledanja fotografija zelene salate i grilovane piletine, imali su oni koji su se zdravo hranili, dok su na pržene krompiriće imali smanjenu reakciju mozga.

“Kao što možete da prilagodite mišiće za određeni sport, tako možete da istrenirate vaš mozak da se hranite zdravije“, objasnila je autorka istraživanja, Suzan Roberts.

Ona kaže da je njeno istraživanje pokazalo da čovek može da smanji đudnju za nezdravom hranom tako što je neko vrijeme neće uopšte konzumirati, kao i da povećate potrebu za hranom koja ima više proteina i vlakana ukoliko povećate unos baš takvih namirnica.

“Mogu se stvoriti nove konekcije mozga i hrane, to smo dokazali”, kaže Suzan i savjetuje slijedeće: “Kada ste gladni, i jede vam se pica, na primjer, pojedite bareno povrće ili neku salatu, parče grilovanog mesa. Tako ćete vremenom ojačati vašu želju za zdravom hranom. Takođe, kada vam se jede slatko, kada biste nešto da ‘gricnete’, neka vam na dohvat ruke bude voće”.

Izvor: Mondo

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0