Zašto volimo lubenicu? Zašto volimo lubenicu?
Jedna šalica lubenice (152 grama) sadrži tek 43 kalorije, 11 grama ugljikohidrata, 0 grama masti, 2 grama soli i 1 gram ugljikohidrata. Jedna šalica... Zašto volimo lubenicu?

Jedna šalica lubenice (152 grama) sadrži tek 43 kalorije, 11 grama ugljikohidrata, 0 grama masti, 2 grama soli i 1 gram ugljikohidrata. Jedna šalica lubenice će od ukupne dnevne doze zadovoljiti čak 17% vitamina A, 21% vitamina C, 2% željeza i 1% kalcija.

Konzumacija bilo kakvog voća i povrća je povezana sa smanjenim rizikom od nastanka raznih bolesti. Brojna istraživanja su pokazala da povećanje unosa voća i povrća može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa, srčanih bolesti, nekih vrsta raka i pretilosti.

Prevencija astme

Rizik od nastanka astme je manji kod osoba koje svakodnevno konzumiraju vitamin C, kojega u obilnim količinama možemo pronaći u lubenici.

Regulacija krvnog tlaka

Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevno uzimanje ekstrakta lubenice može pomoći u regulaciji razine krvnog tlaka i smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Prevencija raka

Lubenica je odličan izvor vitamina C i drugih antioksidacijskih spojeva koji pomažu u smanjenju razine slobodnih radikala. Likopen, jedan od sastojaka lubenice, je povezan sa smanjenjem rizika od nastanka raka prostate.

Hidratacija

Lubenica se sastoji od čak 92% vode i važnih elektrolita. Upravo zbog toga je odlična za prevenciju dehidracije.

Ublažavanje bolova u mišićima

Lubenica, kao i sok od lubenice, mogu ublažiti bolove u mišićima i ubrzati oporavak mišića nakon vježbanja. Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužna aminokiselina L – citrulin.

Izvor: CentarZdravlja.net

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0