Zašto se čudno ponašamo kada se zaljubimo? Zašto se čudno ponašamo kada se zaljubimo?
Zaljubili ste se i ne možete da se koncentrišete na svakodnevne obaveze, a samokontrola vam je postala misaona imenica? Ljubav zaista utiče na vašu... Zašto se čudno ponašamo kada se zaljubimo?

Zaljubili ste se i ne možete da se koncentrišete na svakodnevne obaveze, a samokontrola vam je postala misaona imenica? Ljubav zaista utiče na vašu sposobnost da se usredsredite na zadatak, ali i na vaše tijelo i ponašanje.

Ako vam se dogodilo da pored osobe koja vam se sviđa osjećate kao da ne možete da kontrolišete svoje ponašanje i da ne možete da “vladate” sobom, niste jedini. Istraživanje je pokazalo da što je neka osoba zaljubljenija, to ima lošije rezultate na kognitivnim testovima, ima manje samokontrole, a sposobnost koncentracije je slabija.

Razlog za to je što u takvim trenucima mozak biva preokupiran razmišljanjem o potencijalnom partneru ili partnerki, zbog čega nastaje problem određivanja prioriteta.

Međutim, to nije jedini način na koji ljubav utiče na vaše tijelo.

Kada se nalazite u blizini osobe koja vam se dopada, često se osjećate neobično smireno – osim ukoliko nemate neki konkretan razlog da budete uznemireni. Razlog za takvu smirenost je što će vam krvni pritisak u društvu osobe u koju ste zaljubljeni biti niži. Ovo osjećanje nema veze sa tim da li ste tek od nedavno ili već dugo u vezi.

U trenucima kada ljubav cvjeta i zaljubljeni ste do ušiju, skloniji ste sukobima sa istim polom. Ljubav oslobađa hormon vazopresin, koji čini da osobe istog pola doživljavamo kao nekakvu prijetnju, bez obzira na to kako se one ponašaju. Razlog za to je što instinktivno pokušavamo da “odbranimo” ono što smatramo svojim.

Možda niste primijetili, ali kada šetate sa partnerom, hodate sporije. Istraživanje je pokazalo da u romantičnim šetnjama sa partnerom usporavamo svoj hod za sedam odsto, a razlog za to je prilično jednostavan – lakše je održavati bliskost i intimnost kada ne žurite. Uostalom, vjerovatno je i da hod usporavamo kako bismo što duže uživali u društvu voljene osobe.

Kada provodimo vrijeme sa partnerom, definitivno je da svoje ponašanje mijenjamo, makar nesvjesno. U društvu osobe u koju smo zaljubljeni, mijenjamo čak i ritam disanja, tako što ga sinhronizujemo sa njenim. Iako istraživači nemaju objašnjenje za ovakvo ponašanje, smatraju da najvjerovatnije nesvjesno pokušavamo da imitiramo partnera.

I na kraju, leptirići koje osjećate u stomaku zaista postoje! Istraživanje je pokazalo da se u stanju zaljubljenosti mogu prepoznati četiri različite aktivnosti u mozgu. Tri moždane aktivnosti izazivaju osjećanje emocionalnog uzbuđenja, dok četvrta aktivnost zaista djeluje na vaš stomak, čineći da osjećate onu slatku napetost.

Izvor:Cafe.ba

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0