Zapravo ljubav! Zapravo ljubav!
Kada smo zaljubljeni, u našem organizmu se događa čitav spektar različitih hemijskih reakcija i promjena. Od ubrzanog kucanja srca, do mokrih dlanova i proširenih... Zapravo ljubav!

Kada smo zaljubljeni, u našem organizmu se događa čitav spektar različitih hemijskih reakcija i promjena. Od ubrzanog kucanja srca, do mokrih dlanova i proširenih zjenica.

1. Ubrzano kucanje srca

Kada smo suočeni s “bolešću” koja se zove zaljubljenost, naše tijelo je pod uzbunom, a adrenalin je u punoj snazi. Rezultat toga je ubrzan rad srca i “leptirići” u želucu.

2. Mokri dlanovi

Drugi simptom koji uzrokuje tolika jačina adrenalina je znojenje, pogotovo dlanova. Ova nuspojava je nepoželjna, a često zna biti i neugodna.

3. Promjena glasa

Istraživanje je pokazalo da muškarci, kada pričaju s nekim u koga su zaljubljeni, često govore tiše i nježnije, dok žene često podižu glas.

4. Proširene zjenice

Adrenalin koji je odgovoran za mokre dlanove i ubrzan rad srca, takođe uzrokuje širenje zjenica. Ovo je signal seksualne privlačnosti.

5. Uzbuđenje

Kada ste zaljubljeni, osjećate se ushićeno, to nije samo zato što ste srećni, u pitanju je jemija. Mozak proizvodi dopamin, isti osjećaj koji se pojavi kada uzimate kokain. Ne kaže se bez razloga da je ljubav droga.

6. Kopiranje

Ako provodimo vrijeme s voljenom osobom, često ćemo se ponašati kao ona. Na primjer, ako prekriži noge, i mi ćemo prekrižiti naše. Naravno, sve se događa nesvjesno.

7. Rumenilo

Ljudi crvene iz dva razloga: kada su osramoćeni i kada osjete seksualnu privlačnost. A kada smo zaljubljeni, sigurno imamo i jedan i drugi osjećaj.

8. Leptirići u stomaku

Adrenalin je krivac za sve što nam se događa u organizmu kada smo zaljubljeni. Adrenalin šalje krv iz želuca dalje do naših mišića, i to izaziva osjećaj leptirića. Ova pojava uzrokuje i smanjenje apetita.

Izvor: Life Content

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0