Zanimljivosti o porcelanu – materijalu za široku primenu Zanimljivosti o porcelanu – materijalu za široku primenu
O porcelanu ili porculanu, priča se nadaleko već vekovima.  Od najranijih perioda kineskog nasleđa i Han dinastije, pa sve do remek dela koje je... Zanimljivosti o porcelanu – materijalu za široku primenu

O porcelanu ili porculanu, priča se nadaleko već vekovima.  Od najranijih perioda kineskog nasleđa i Han dinastije, pa sve do remek dela koje je pravila dinastija Qing, kineski porcelan pozicionirao se kao materijal od kog se mogu izrađivati najrazličitiji komadi ukrasnih predmeta, vaze, ali i zubi od porcelana koji su sve popularniji. Porculanski ili keramički zubi danas su neizostavni faktor svima koji žele da nadomeste nedostatke u zubnom nizu. Keramika je, naravno, izmišljena zbog potpuno drugih razloga, ali je danas našla svakodnevnu i raznoliku primenu.

Porcelan je nastao u Kini                      

Dinastija Han koja je vladala od 206 godine pre nove ere pa sve do 220 nakon Hrista prva je koja je proizvela porculan, a potom ga i distribuirala. Ova produkcija ne podrazumeva samo proizvodnju porcelana kao sistema pečenja gline, već kao veoma važno nacionalno pitanje Kine. Naime, umetnost koja se bazirala na ovom fonu napreduje i danas, a najviše je bila popularna u vreme dinastija Ming i Qing.

Povoljne sirovine, skupi proizvodi

Iako se porculanske vaze iz kineske produkciju smatraju veoma skupim, sirovine od kojih se izrađuju su veoma dostupne i povoljne. Naime, kineski porcelan pravi se od raznih sastojaka kakve su kost, pepeo, staklo, kvarc i alabaster. Glineni materijal kaolin, koji je zapravo mineral, jedna je od primarnih sirovina kineskog porculana. Ime mu je nastalo po Galingu, malom selu u Kini.

Kineski porcelan poznat je pod jednostavnim nazivom – Kina (China). Iako mnogi veruju da su na Zapadu kineski proizvodi lošeg kvaliteta, ne može se baš reći da je ovaj slučaj u pitanju kada govorimo o porcelanu.

Vek trajanja

Kineski porcelan nije skup samo zbog toga što je to „fazon“. Naime, autentični kineski porcelan pravljen od kaolina i kvarca može da dostigne i do 1.000 godina veka trajanja, a to je zbog toga što ga odlikuje izuzetna izdržljivost.

Procedura izrada jednog komada podrazumeva više desetina postupaka. Počev od početnog prikupljanja sirovine, pa do procesa konačne izrade, mnogo je procedura. Upravo zbog ovog truda, drevna Kina je imala potrebu da ovakve komade izrađuje samo za ugledne porodice, kraljevske članove i mnoge poznate likove tog doba.

Koja je razlika u odnosu na grnčariju

Za razliku od obične keramike, porcelan je poluprozirna keramika, pa se baš zato i koristi kao materijal koji služi za pravljenje zuba. Od porcelana se može izrađivati i kuhinjsko posuđe, a kineski porcelan se dodatno dorađuje da bi dobio na izdržljivosti. Razliku između porcelana i obične keramike nije teško uočiti jer je izdržljivost ovog materijala znatno primetna.

Porcelan u svetu umetnosti

Porcelan je materijal koji je podložan različitim formama umetničkog delovanja, pa se zbog toga često koristi kao materijal koji se oslikava. Crtanje po staklu i porcelanu popularno je i kada su u pitanju suveniri, ali i kada je u pitanju moderni izraz umetnosti. Zbog toga se porcelan može naći i kao unikatno delo ručnog rada.

Zanimljivo je da se na porcelanu može raditi i štampa, pa treba razlikovati one koji su porcelan iskoristili za prevaru i porazmisliti pre nego otvorite novčanik da svoju kolekciju obogatite nekim novim komadom.

Fabrička proizvodnja porcelana

Proizvodnja porcelana u Evropi se intenzivirala tek u osamnaestom veku, ali je u Firenci neki pokušaj postojao i u 16. veku. Naime, Mediči koji su bili i veliki ljubitelji umetnosti i mecene su proizvodili svoj porcelan. Međutim tek je 1709. godine alhemičar iz Drezdena usavršio proizvodnju, a 1710 je osnovana prva fabrika.

Danas postoje brojne fabrike porcelana širom Evrope, a najpoznatije su u Beču, Sevresu kod Pariza, Vorčesteru, Firenci i najpoznatija Capodimonte kod Napulja.

Kako bi se razlikovale radionice koje su proizvodile porcelan, majstori na skrivenim mestima utiskuju žigove pomoću kojih se može shvatiti o kojoj se radionici radi.

izvor:pozitivne.info/I.V

Nanny

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *