Za duplo veći kapacitet: Uloženo 20 miliona KM u banovićki rudnik Za duplo veći kapacitet: Uloženo 20 miliona KM u banovićki rudnik
U Rudniku mrkog uglja Banovići zvanično je pušteno u rad novo mehanizirano široko čelo u Jami „Omazići“. U ovaj rudnik investirano je 20 miliona... Za duplo veći kapacitet: Uloženo 20 miliona KM u banovićki rudnik

U Rudniku mrkog uglja Banovići zvanično je pušteno u rad novo mehanizirano široko čelo u Jami „Omazići“. U ovaj rudnik investirano je 20 miliona maraka, a osigurat će se praktično novi proizvodni kapacitet sposoban da dnevno daje proizvodnju od oko 2.000 tona uglja.

Ako sada imaju kapacitet koji sam može ostvariti do 500.000 tona uglja godišnje, a u Omazićima se sada ukupno kopa dvostruko manje, svakom je jasno šta banovićkim rudarima znači novo mehanizirano čelo.

“Bit će dosta drukgačije, lakše, bolje. Više tona”, kažu rudari.

Uz Vladu Federacije, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je već duže uključeno, kako u ovu akciju tako i razgovore sa mogućim ulagačima iz Češke razvojne banke. To počinje sa ovim mehaniziranjem jame.

“Ovo je temelj buduće termoelektrane u Banovićima, a nadamo se i cementare, velike investicije koje bi trebale da donesu još bolji spoljnotrgovinski bilans BiH”, kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovivine i ekonomskih odnosa BiH.

Banovići, kako je rečeno, mogu biti primjer drugim.

“Uključivanjem ovakvog jednog kapaciteta, kako smo danas saznali, povećat će se proizvodnja 4 puta, a broj nesreća će biti smanjen za 10 puta. Rudnik uredno izvršava sve svoje obaveze i pozitivno posluje”, izjavio je Erdal Trhulj, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH.

“Uz sve to dolazi povećanje kapaciteta koje nam u ovom trenutku olakšava da površinske kopove dovedemo u projektovano stanje i na kraju da stvorimo uvjete do konačnog puštanja u rad termoelektrane u Banovićima”, riječi su Munevera Čergića, direktora RMU Banovići.

Naravno, osjetno povećanje proizvodnje je i garancija da će banovićki rudari  dosljedno ispunjavati svoje obaveze i prema Termoelektrani Tuzla, ali i širokoj  potrošnji. Jer, tržište se mora čuvati.

Izvor: seebiz

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0