Wellness životni stil i zdravlje Wellness životni stil i zdravlje
Za ljude kojima u svakodnevnom životu prevladavaju pozitivni zdravstveni stavovi, pozitivne emocije i pozitivna zdravstvena ponašanja kažemo da žive „wellness životnim stilom“. Oni su... Wellness životni stil i zdravlje

Za ljude kojima u svakodnevnom životu prevladavaju pozitivni zdravstveni stavovi, pozitivne emocije i pozitivna zdravstvena ponašanja kažemo da žive „wellness životnim stilom“.

Oni su prema istraživanjima o zadovoljstvu i kvaliteti života sretniji, zdraviji, zadovoljniji poslom i životom, imaju veću razinu energije, uspješniji su u odnosima, na poslu i društveno aktivniji.

Jednom riječu možemo reći da je wellness životni stil uvjet da se pojedinac pretežno osjeća dobro, ispunjeno i zdravo.

Pozitivna zdravstvena ponašanja obuhvaćaju:

 • redovno pohađanja prevetivnih liječničkih pregleda,
 • navike zdrave i pravilne prehrane,
 • primjerenu tjelesnu aktivnost,
 • osobnu higijenu i njegu,
 • razvoj životnih vještina upravljanja stresom, emocijama, osobnim i profesionalnim rastom i razvojem,
 • aktivni odmor i opuštanje, druženje, zdravo stanovanje, boravak u zdravom okolišu i sl.

Kako razviti wellness životni stil na svim razinama?

Eksperti se slažu da wellness životni ima multidimenzionalni učinak na zdravlje, stoga je za dobro zdravlje i dobar osjećaj nužno razvijati wellness životni stil na svim razinama:

 • Fizički wellness – koristiti znanje, motivaciju, vještine za povećanje kondicije i zdravlja i kada činimo pozitivan izbor u pogledu prehrane, fizičke aktivnosti, seksualnosti, spavanja, upotrebe alkohola, raznih lijekova, droga, redovna kontrola zdravlja.
 • Intelektualni wellness – biti radoznao i imati jaku želju za učenjem. To je doživotan proces stvaranja, stimuliranje novim idejama i dijeljenjem. Otkrivanje izazova, svladavanje prepreka koje su povoljna prilika za rast, planiranje, razvijanje strategija, rješavanje problema u zajednici. Sposobnost jasnog, neovisnog, kritičko i kreativnog mišljenja i pamćenja.
 • Ekološki wellness – biti svjestan o neizvjesnom stanju Zemlje i utjecaju naših svakodnevnih navika na okolinu. Razumjeti mudrost prirodnog poretka, ljepoti i ravnoteži prirode. Ekološki wellness uključuje održavanje načina života koji maksimizira sklad sa zemljom i minimizira štetno djelovanje za okolinu. Uključuje sudjelovanje u društveno odgovornim aktivnostima za zaštitu okoline.
 • Emocionalni wellness – nastojati razvijati pozitivne emocije i pozitivna raspoloženja. Emocionalno uspješna osoba je samosvjesna i prihvaća samu sebe dok se nastavlja razvijati kao osoba. Emocionalni wellness je sposobnost za oblik odnosa temeljen na uzajamnoj predanosti, povjerenju, poštenju, iskrenosti i poštovanju.
 • Kulturni wellness je poštovanje vlastite vjere, tradicije i kulturne pozadine kao i učenje, prihvaćanje i suradnja prema raznolikosti i bogatstvu drugih vjera i kultura. To prema drugima uključuje senzibilnost, obzir, razumijevanje, uvažavanje, toleranciju i uljudnost.
 • Profesionalni wellness je ravnoteža između onoga što smo pozvani biti i onoga što smo pozvani napraviti. Profesionalni wellness uključuje neprekidno učenje novih vještina i traženje izazova koji dovode do osobnog rasta i boljeg svijeta. Osluškivati i slijediti svoj poziv je doživotan proces.
 • Duhovni wellness je potraga za smislom, značenjem, vrijednostima, svrhom, ciljem rezultirajući nadu, veselje, hrabrost i zahvalnost. Duhovnost nas ohrabruje u zalaganju za sebe, a istodobno i na transcendenciju ili usmjerenost da živimo i za druge. Duhovnost pronalazi i udružuje osobni sustav vrijednosti i uvjerenja koja definiraju osobu, postavlja pojedinca u odnosu na zajednicu i privlači vjeru koja podupire pravdu.
 • Društveni wellness podrazumjeva doprinos jednog čovjeka za dobrobit u svakodnevnoj okolini, socijalnu pravdu unutar jedne zajednice. Uključuje promoviranje zdravog životau društvu, poticajnu, učinkovitu komunikaciju, uzajamno poštovanje među pripadnicima društva i pozitivan odnos s drugima. Također prepoznavanje potrebe za slobodnim vremenom, razonodom, rekreacijom i vremensko planiranje tih aktivnosti

Wellness životni stil nije „lijek“ – već način života koji pomaže ljudima da unaprijede zdravlje, da se se osjećaju zadovoljno, ispunjeno i sretno.

Izvor: www.krenizdravo.com/zivotni-stil/wellness-zivotni-stil-i-zdravlje

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0