Vulkan Kelimutu i tri kraterska jezera koja mijenjaju boje, Indonezija Vulkan Kelimutu i tri kraterska jezera koja mijenjaju boje, Indonezija
Kelimutu jeste mali, ali je zato dobro poznati vulkan koji se nalazi na indonezijskom otoku Flores, u blizini gradića Moni. Na vrhu ovog vulkana... Vulkan Kelimutu i tri kraterska jezera koja mijenjaju boje, Indonezija

Kelimutu jeste mali, ali je zato dobro poznati vulkan koji se nalazi na indonezijskom otoku Flores, u blizini gradića Moni. Na vrhu ovog vulkana postoje tri kraterska jezera različitih boja. Iako dijele vrh istog vulkana i nalaze se jedno uz drugo, jezera povremeno mijenjaju boje – od crvene i smeđe do tirkizne i zelene, neovisno jedno o drugom.

Zahvaljujući specifičnim bojama jezera i gustoj magli oko vrha, Kelimutu se smatra svetim mjestom, a lokalni stanovnici vjeruju da duše mrtvih odlaze u jedno od 3 jezera – u zavisnosti od toga kako su se ponašali na Zemlji. Prema tome, jezera se zovu Tiwi Ata Mbupu (Jezero starih ljudi), Tiwu Nua Muri Kooh Tai (Jezero mladića i djevojaka) i Tiwu Ati Polo (Jezero zlih duhova).

Nauka kaže da nema ništa natprirodno niti mistično u ovim jezerima. Ona mijenjaju boje prema hemijskim reakcijama koje proizlaze iz minerala sadržanih u jezeru, potaknutih aktivnošću vulkanskog plina.

Istorijski gledano, jezera su povremeno bila izvor manjih erupcija ovog 1.639 metara visokog vulkana. No danas je miran i dopušta geolozima, fotografima i turistima da ga svakodnevno posjećuju, proučavaju i dive se njegovoj jedinstvenoj ljepoti.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=yOCAiEmhwMk&w=560&h=315]

pixalizam.com

anes.h

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0