Vratite izgubljenu energiju Vratite izgubljenu energiju
Kalendarski proljeće je stiglo, a i ono temperaturno lagano dolazi na vrata. Pravo je vrijeme da se da se i vi probudite iz zimskog... Vratite izgubljenu energiju

Kalendarski proljeće je stiglo, a i ono temperaturno lagano dolazi na vrata. Pravo je vrijeme da se da se i vi probudite iz zimskog sna i započnete s aktivnijim životom.

Usporite radni tempo i što više vremena povodite na otvorenom, a ukoliko je moguće negdje u prirodi.

Cijelu zimu ste izvodili istovrsne kretnje, koje su uglavnom se svodile na sjedenje za stolom i gledanje u monitor. One su vam ulijenile mišiće i dodatno opteretile  kralježnicu, zato su vam vježbe istezanja nužne. Osim njih, pokušajte još s brzim hodanjem, vožnjom bicikla ili trčanjem ako vam je forma nešto malo bolja.

Najbolje bi bilo kombinirati nekoliko različitih aktivnosti kako biste postigli što bolji učinak.

S vježbanjem nikad ne smijete prenaglo započeti. Iako vam se čini da imate dovoljno kondicije, ukoliko se ne budete postepeno pripremali lako bi vam se mogla desiti upala mišića, zbog koje onda dugo nećete imati volju ni za kakvim vježbanjem.  Prije svakog vježbanja lagano zagrijte mišiće. Pravilnim zagrijavanjem mišići se pripremaju za povećan fizički napor, te tako smanjujete mogućnost upala. Nakon vježbanja također napravite istezanje da opustite mišiće. Nemojte zaboraviti piti puno vode u tijeku vježbanja. Tijekom ili nakon vježbanja potrebno je nadoknaditi svu tekućinu koju smo izgubili znojenjem.

Čovjek dnevno treba piti najmanje 2 litre tekućine (8 čaša). To znači da ne mora biti voda, nju mogu zamijeniti i neki napitci poput čajeva. No, čistu vodu nikako ne smijete potpuno izbaciti. Voda će vas osvježiti i pročistiti, te će vam poboljšati radnu sposobnost. Dehidriran čovjek gubi sposobnost koncentracije.

Važno je konstantno vježbati. Najbolji učinak ćete postići redovitim vježbanjem. Neka istraživanja su pokazala da su uvijek ustrajniji i da postižu bolji učinak oni koji se odluče vježbati svaki dan po deset do petnaest minuta, nego oni koji namjeravaju vježbati pola sata ili duže. Lakše ćete pronaći deset minuta u rasporedu i odlučiti se vježbati, nego 45 minuta. Na taj način rjeđe ćete preskakati vježbanje.

Nemojte biti strogi ni kritični prema sebi, ako sada započnete imate dovoljno vremena da se polagano vratite u formu prije ljeta.

Izvor: CoverMagazin

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0