Vranilova trava ili divlji origano: “Radost planina” donosi zdravlje Vranilova trava ili divlji origano: “Radost planina” donosi zdravlje
Podstiče lučenje žuči, znojenje, iskašljavanje, leči grip, groznicu, stomačne tegobe. Efikasno može da eliminiše ešerihiju koli, kandidu, razne viruse i parazite Dugovečna žbunasta zeljasta... Vranilova trava ili divlji origano: “Radost planina” donosi zdravlje

Podstiče lučenje žuči, znojenje, iskašljavanje, leči grip, groznicu, stomačne tegobe. Efikasno može da eliminiše ešerihiju koli, kandidu, razne viruse i parazite

Dugovečna žbunasta zeljasta biljka vranilova trava (Origanum vulgare) ili divlji origano izuzetno je popularna u italijanskoj i grčkoj kuhinji. Na grčkom njeno ime znači “radost planina” jer pleni karakterističnim aromatičnim, blago gorkim ukusom listova. Snaga arome varira, ako je dobrog kvaliteta ukus je toliko snažan, da gotovo jezik utrne.

Vranilova trava je u narodu vrlo cenjena zbog nutritivnih, antioksidantnih i drugih blagotvornih svojstava. Iako je tipično mediteranska biljka, u Srbiji je vrlo rasprostranjena. Najčešće uspeva na sušnim obroncima i livadama, šumskim padinama, šikarama.

Cveta od kraja juna do oktobra, zavisno od nadmorske visine staništa, a cvetovi su purpurne cvasti na vrhu stabljike, prijatnog mirisa i privlačnog izgleda. Divlji origano je po sastavu i delovanju sličan majčinoj dušici, pa na istovetan način može i da se upotrebi. Lekoviti delovi su vrhovi grančica u cvetu, koji se suše i koriste kao lek i začin.

Sadrži veće količine izuzetno važnih esencijalnih ulja kao što je karvakrol, timol, limonen, pinen, ocimen i kariofilen. Biljka je bogata i polifenolnim flavonoidima, antioksidansima, vitaminom A, karotenom, luteinom, zea-ksantinom i kriptoksantinom. Zovu je čudesnom i zbog obilja minerala: kalijuma, kalcijuma, mangana, bakra, gvožđa i magnezijuma.

Kalijum je izuzetno značajan sastojak ćelija i telesnih tečnosti, reguliše rad srca i krvnog pritiska. Mangan i bakar su u organizmu zaduženi za antioksidantne enzime, dok gvožđe pomaže u sprečavanju anemije. Magnezijum i kalcijum su važni za zdravlje kostiju.

Lišće i cvetovi divljeg origana imaju antiseptičko dejstvo, a pomažu i protiv grčeva i nadimanja jer sprečavaju pritisak dijafragme na pluća. Biljka je i holagog jer podstiče lučenje žuči, znojenje, iskašljavanje. Esencija biljke kada se uzima oralno, leči prehladu, grip, groznicu, stomačne tegobe, bolne menstruacije.

Sastojak timol poseduje antibakterijska i antigljivična svojstva. Etarsko ulje vranilovke sadrži čak 50 odsto timola, zbog čega je izuzetno moćan, prirodni lek protiv bakterija. Bogata je riznica vitamina C, koji organizmu pomaže da razvije otpornost prema infekcijama, a podstiče i izbacivanje štetnih slobodnih radikala.

BLAGOTVORNI ČAJ

Osim za lečenje različitih bolesti, čaj se koristi i za jačanje organizma. Istraživanja su potvrdila da efikasno može da eliminiše ešerihiju koli, kandidu, ali i razne viruse i parazite koji ugrožavaju zdravlje. Izuzetno je delotvoran kod respiratornih infekcija, bronhitisa i astme, upale crevne sluzokože.

Zbog prijatnog ukusa se pije i radi uživanja, bez posebnog zdravstvenog povoda. Spolja se koristi za lečenje upalnih i drugih procesa na koži, kao što je ekcem, osip, bradavice, psorijaza…

Priprema se tako što se supena kašika osušenih grančica divljeg origana prelije sa 250 ml ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Potom se procedi i pije tri puta dnevno pre jela, po mogućstvu nezaslađen.

Izvor: Novosti.rs

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0