Vodopad Skakavac: Prelijepo izletište kod Sarajeva Vodopad Skakavac: Prelijepo izletište kod Sarajeva
Vodopad Skakavac se nalazi 12 km sjeverno od Sarajeva, iznad sela Nahorevo. To je jedan od najvećih i najljepših vodopada u BiH i predstavlja... Vodopad Skakavac: Prelijepo izletište kod Sarajeva

Vodopad Skakavac se nalazi 12 km sjeverno od Sarajeva, iznad sela Nahorevo. To je jedan od najvećih i najljepših vodopada u BiH i predstavlja pravu turističku atrakciju.

Vodopad je visok 98 metara i smješten je u pejsažu izuzetne ljepote. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore.

Okolno područje je jedno od najheterogenijih na tom prostoru, gdje dominiraju smrčevo-jelove šume i bukovo-jelove šume, sa smrčom na izraženim nagibima terena. Na plitkim karbonatnim tlima, u neposrednoj blizini vodopada, razvijene su termofilne šume i šikare crnog graba i jesenje šašike, te crnog graba i crnog jasena. Posebno interesantna je vegetacija na stijenama oko vodopada, koja obiluje endemičnim i relikatnim vrstama.

Vodopad Skakavac, po mnogo čemu izuzetan, predstavlja jedan od najatraktivnijih turističkih motiva u neposrednoj blizini Sarajeva. Skakavac je izuzetna prirodna vrijednost i rijetkost, te izuzetno značajna okolina. Vodopad Skakavac spada u jedne od najljepših prirodnih atraktivnosti u Sarajevu.

 Uživajte uz fenomenalne fotografije Igora Simovića.

Izvor: GdjezaVikend/Pozitivne.info

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

<a></a>Eliksir mladosti – idealni tretmani za podmlađivanje kože!

Eliksir mladosti – idealni tretmani za podmlađivanje kože!

Životni Stil sep 27, 2022 1

<a></a>Nesavršenosti kože: Kako ih razlikovati i ukloniti

Nesavršenosti kože: Kako ih razlikovati i ukloniti

Životni Stil sep 27, 2022 1