Vitamin D važan za sve organe i tkivo, a naročito za mozak Vitamin D važan za sve organe i tkivo, a naročito za mozak
Ishrana u kojoj nisu zastupljene namirnice bogate vitaminom D, može da dovede do oštećenja mozga, pokazuju rezultati studije obavljene na Univerzitetu u Kentakiju. Vođa... Vitamin D važan za sve organe i tkivo, a naročito za mozak

Ishrana u kojoj nisu zastupljene namirnice bogate vitaminom D, može da dovede do oštećenja mozga, pokazuju rezultati studije obavljene na Univerzitetu u Kentakiju. Vođa istraživačkog tima Alen Baterfild, naglasio je da su nova otkrića pokazuju koliko je vitamin D važan za sve organe i tkivo, a naročito za mozak.

Rezultati studije obavljene na pacovima ukazali su na to da oni koji u ishrani nisu imali dovoljno ovog vitamina, već poslije nekoliko mjeseci imaju oštećenja na mozgu, što su dokazali i lošim rezultima na testovima učenja i pamćenja.

“Budući da je nedostatak vitamina D naročito raširen među starijima, istraživali smo kako nivo ovog vitamina djeluje na mozak, od srednjih godina do duboke starosti”, rekao je Baterfild.

U dijelovima svijeta gdje hrana nije uvijek najkvalitetnija i oskudan je izbor namirnica, nivo vitamina D kod prosječnog čovjeka je obično nizak, naročito među starijom populacijom.

Ovaj dragocjeni sastojak nalazi se u mlijeku i mliječnim proizvodima, morskoj ribi (losos, tuna, sardina, haringa), ribljem ulju, žumanjku, ljuski kakaoa, džigerici.

Izvor: novosti.rs

Nanny

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *