Visoko: Na Centralnom trgu iftarilo više od 2.000 osoba Visoko: Na Centralnom trgu iftarilo više od 2.000 osoba
Peti iftar ovogodišnjeg ramazana, svetog mjeseca muslimana, veliki broj visočkih vjernika dočekao je na Centralnom trgu u ulici Alije Izetbegovića. Visoko je grad koji... Visoko: Na Centralnom trgu iftarilo više od 2.000 osoba

Peti iftar ovogodišnjeg ramazana, svetog mjeseca muslimana, veliki broj visočkih vjernika dočekao je na Centralnom trgu u ulici Alije Izetbegovića.

Visoko je grad koji je ove godine uvršten u aktivnost ”Ramazan na Balkanu” koju provodi istanbulska općina Bayrampaša. Konvoj “Bratstvo ne poznaje granice” večeras je stigao u Visoko, a dočekalo ga je više od 2.000 osoba.

Osim iftara za visočane je, na pokretnoj bini, upriličen i ramazanski program, tesavufska muzika i derviški ples te druge prigodne aktivnosti

Zamjenik načelnika Općine Bajrampaša Gokhan Balekoglu novinarima je kazao da konvoj “Bratstvo ne poznaje granice” putuje od 2005. godine te da organizira iftare u više balkanskih zemalja u cilju okupljanja građana u danima svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

– Iftar prvi put organiziramo u Visokom. Naša ekipa broji oko 80 osoba, a prethodno smo posjetili hrvatske gradove – kazao je Balekoglu.

Nakon BiH konvoj će otići u Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Albaniju, Grčku i Bugarsku.

Načelnica Općine Visoko Amra Babić je istakla da je ovo poseban događaj za Visoko te da je potvrda da solidarnost i bratstvo među ljudima nema granica i dokaz da su veze između naroda trajne i snažne.

– Ramazan je mjesec oprosta, ljubavi i solidarnosti, sve ovo je potvrda da imamo nadu i vjeru da bolji dani dolaze – naglasila je Babić.

Programu se pridružio i profesor Franjevačke Gimnazije u Visokom fra Franjo Radman koji je istakao da je došao pozdraviti ideju uime visočkih katolika.

– Svaki susret za nas je radost. Dijeleći gozbe i iftare dijelimo vrijednost kulture suživota i mira, ovo je trenutak radosti – akcentirao je Radman.

U kamionima konvoja dovezena je scenska oprema i montažni stolovi i stolice, a konvojem su stigli i studenti i osoblje koje je pripremalo iftare.

Kulturni program će trajati do kasno u noć

Izvor: Fena

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0