Višegrad: Obnavlja se ćuprija Mehmed-paše Sokolovića Višegrad: Obnavlja se ćuprija Mehmed-paše Sokolovića
Radovi na obnavljanju čuvenog mosta Mehmet-paše Sokolovića, poznate ”Ćuprije na Drini”, provode se ubrzano, čak i prije zadatih rokova, javlja Anadolu Agency (AA). Foto:... Višegrad: Obnavlja se ćuprija Mehmed-paše Sokolovića

Radovi na obnavljanju čuvenog mosta Mehmet-paše Sokolovića, poznate ”Ćuprije na Drini”, provode se ubrzano, čak i prije zadatih rokova, javlja Anadolu Agency (AA).

Foto: Velija Hasanbegović

Turska građevinska firma ER-BU izvođač je radova na mostu, jednom od najvažnijih kulturno-historijskih spomenika Osmanskog carstva na Balkanu. Spomenuta turska kompanija je u BiH poznata i po izvođenju radova na obnovi Starog mosta u Mostaru.

Most Mehmed-paše Sokolovića nalazi se u gradu Višegradu blizu granice između Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela arhitekture koja je nastala u razdoblju od 15. do 19. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Izgradnja mosta bila je povjerena najvećem turskom graditelju Mimaru Sinanu.

Most Mehmed-paše Sokolovića je u 20. stoljeću dobio i svoje krvave obrise. Tokom Drugog svjetskog rata, ali i tokom agresije na BiH 90-tih godina prošlog stoljeća, Bošnjaci su ubijani na tom mostu i bacani na Drinu, što potvrđuje i činjenica da je prilikom povlačenja vode iz jezera Perućac pronađeni posmrtni ostaci nekoliko stotina osoba, a potraga se nastavlja i ovih dana. Direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović rekao je za AA kako je ”Drina najveća masovna grobnica na Balkanu”.

Predstavnici ER-BU stigli su u BiH 1. aprila nakon čega je uslijedilo dovoženje kamenje koje je potrebno za rekonstrukciju mosta, ali i ostale tehničke pripreme.

Predviđeno je da će obnavljanje mosta trajati dvije godine, a vrijednost radova se procjenjuje na gotovo deset miliona KM. Projekt finansira Vlada Turske.

”Sa restauracijom smo počeli početkom septembra. Negdje mjesec ili mjesec i po dana trajat će popločavanje korita rijeke Drine”, pojasnila je za Anadolu Agency (AA) restaurator Mehtap Ekici, dodavši da njihove ekipe trenutno rade na čišćenju fuga i fugiranju, kao i saniranju kamena koji oštećen zubom vremana.

Ekici je istakla da se oni pokušavaju uklopiti u klimatske uslove u BiH. Radovi će, veli, teći onako kako im vremenski uslovi budu dopuštali.

“Vremenski uslovi nam trenutno idu na ruku i olakšavaju naš rad, tako da idemo ispred planiranog vremena. Nadamo se da ćemo u ova dva-tri mjeseca, ako nastavimo raditi ovim tempom, dodatno ubrzati naše radove”, pojasnila je Ekici.

Govoreći o poslovima koje su obavljali u posljednjih mjesec dana, Ekici kaže da su paralelno radili derivaciju i zaštitni nasip stopa mosta.

“Ukoliko ne dođe do komplikacija, plan je da se do avgusta sljedeće godine radovi na mostu privedu kraju”, pojasnila je Ekici.

Istakla je dobru saradnju sa vlastima Višegrada.

“U veoma smo uskoj saradnji s lokalnim vlastima i dosta nam izlaze u susret. Sve što radimo, radimo u dogovoru sa općinom”, ocijenila je Ekici.

Prema njenim riječima, na restauraciji mosta radi oko 30 radnika. To su uglavnom Bošnjaci i Srbi iz Višegrada.

Ekici govori da je ovaj most kao i svaki drugi mostovi veoma važan za BiHi njene građane, ali i za Tursku jer je ostavština velikog turskog graditelja Mimara Sinana.

Obnova mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu realizira se na osnovu ugovora između Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i turske građevinske firme ER-BU.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0