Vilin kamen: Stećak ili čudo prirode u okolini Kaknja Vilin kamen: Stećak ili čudo prirode u okolini Kaknja
Kako prenosi kakanjski portal, kaportal.ba, u blizini puta između Kaknja i sela Brnj, na lokalitetu Zastijenje, tri kilometra od Kaknja nalazi se neobična kamena... Vilin kamen: Stećak ili čudo prirode u okolini Kaknja

Kako prenosi kakanjski portal, kaportal.ba, u blizini puta između Kaknja i sela Brnj, na lokalitetu Zastijenje, tri kilometra od Kaknja nalazi se neobična kamena skulptura – među lokalnim stanovništvom poznata kao Vilin kamen. Stijena neobičnog oblika, visine oko 3 metra ima utisnut reljef koji podsjeća na siluetu žene sa djecom.

Postoje dvije teorije o nastanku Vilinog kamena. Jedna je da je to prirodna tvorevina nakon što se kamen, kojeg ima u izobilju u ovom području, odvojio od stijene.

Druga je, pošto je Kakanj poznato arheološko nalazište, da je Vilin kamen ustvari stećak. Tu mogućnost je potvrdio i profesor Dubravko Lovrenović, kada je 2010. godine obišao ovaj lokalitet pri pripremi za izradu replike Zgošćanskog stećka. Naime, replika Zgošćanskog stećka urađena je upravo od kamena sa ovog lokaliteta.

Kako smo se uvjerili, prilaz Vilinom kamenu je zarastao, i skoro je nemoguć. Ne zna se hoće li se nastaviti započeta arheološka istraživanja, i da li će se utvrditi je li Vilin kamen čudo prirode ili ljudskih ruku djelo.

Naj Vijesti

Na našem i Vašem pozitivnom portalu, bit ćete u mogućnosti čitati i gledati lijepe i inspirirajuće priče, novinarske članke, kolumne, pozitivne video klipove i mnoštvo drugih sadržaja, a sve u namjeri reanimiranja javnosti i stvaranja pozitivnog trenda.

Ovaj članak trenutno nema komentara

Prvi komentarišite članak

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

<a></a><strong>Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene</strong>

Stomatološke usluge koje su uvek veoma tražene

Zdravlje aug 5, 2023 0

<a></a>Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Budite prepoznatljivi i ostavite mirisni trag

Životni Stil aug 5, 2023 0

<a></a>Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Koji su temelji bezbednosti savremenog stanovanja

Životni Stil maj 30, 2023 0

<a></a>Prepoznajte simptome stresa na vreme

Prepoznajte simptome stresa na vreme

Zdravlje maj 23, 2023 0